Dolar tarihi zirveye yaklaştı

Türkiye'de sessiz sedasız ilerleyen ciddi bir devalüasyon süreci de devam ediyor.

Dolar tarihi zirveye yaklaştı

Pazartesi günü 3,03 seviyesinin üzerinde başlayan dolar ani bir yükselişle 3,0446 seviyesine ulaştı.

Seçim gerginliği ve küresel gelişmelerin de etkisiyle 24 Eylül’de 3,0750 seviyesi ile dolar tarihi zirveyi yaşamıştı. Yılbaşından beri Çin piyasasından gelen haberler, Ortadoğu’da gerilimin artması ve Kuzey Kore’nin nükleer silah denemelerinde başarılı olduğu şeklindeki haberler de, gelişen piyasa hisse senetlerini ve paralarını olumsuz yönde etkiledi.

Çin’in küresel ticaretteki rolü gösteriyor ki yuandaki zayıflama diğer gelişmekte olan ülke para birimlerini de zayıflama yönünde baskılıyor.

Analistlere göre, gelişen ülke para birimlerindeki zayıflama bu ülkelerin ürünlerini ucuzlatarak bu ülkelere avantaj sağlayabilir ancak diğer tarafta yerel para biriminin değer kaybetmesi nedeniyle yabancı para cinsinden dış borçların ödenmesi daha da zorlaşabilir.

Öte yandan, Türkiye’de sessiz sedasız ilerleyen ciddi bir devalüasyon süreci de devam ediyor. Bir yıl önce 12 Ocak’ta 2,2820 düzeyindeydi. Bu bir yıllık sürede Türk Lirası’nın yüzde 33’ten fazla değer kaybetmiş olması anlamına geliyor. Kıyaslama için 24 Ocak kararlarında Türk Lirası yüzde 32,7 oranında değer kaybederken bu oran 2001 krizinde yüzde 40 idi.