Doğan Öz’ü anmak memlekete sahip çıkmak demektir

Ankara Cumhuriyet Savcısı olan Doğan Öz 38 yıl önce, 24 Mart 1978 günü, sabah işinden evine gitmek üzere çıktığı saatlerde, arabasının içinde vurularak katledildi.

Aradan tam 38 yıl geçti.

Ankara Cumhuriyet Savcısı olan Doğan Öz 38 yıl önce, 24 Mart 1978 günü, sabah evinden işine gitmek üzere çıktığı saatlerde, arabasının içinde vurularak katledildi.

Doğan Öz kontrgerillaya karşı dava açma hazırlığı içindeyken, kontrgerilla raporunu hazırlayıp sunduktan iki ay sonra raporunda bahsettiği gizli örgütlerin hedefi oldu.

Doğan Öz’ün meslek yaşamında çalıştığı dosyalara şöyle bir göz attığınızda dahi O’nun mesleğinde yalnızca yurdu için, halkı için çalıştığını görürsünüz. Kuşkusuz bu doğrudan ilerici, yurtsever kimliği ile ilgilidir. Zaten bu nedenle de faşist güçlerin hedefi olmuştur.

Bunları her yıl ölüm yıldönümünde bir kez daha hatırlatıyoruz. Hatırlatmaya da devam edeceğiz.

Yurdu ve halkı için hiç durmadan çalışan, katledilmesinin nedeni kimliği, halkı için yaptıkları olan Doğan Öz’ü anmak ülkemizde kelimenin gerçek anlamı ile her geçen gün daha da anlam kazanıyor.

Bu nedenle yazımın başlığına Yurtsever Hukukçular’ın 2007 yılı Doğan Öz bildirisinin başlığını aldım. Bu başlık aynı zamanda TKH’li Hukukçular’ın bugün yayınladıkları Doğan Öz bildirisinin de başlığı.

Bundan 10 yıl önce Yurtsever Hukukçular olarak Doğan Öz’ü anmaya başladık. Gelenekselleşen anma etkinliklerini sonrasında Adalet İçin Hukukçular olarak sürdürdük. Bayrağı bugün de TKH’li Hukukçular olarak devraldık.

Parçası olmaktan gurur duyduğum bu gelenek hiçbir zaman Doğan Öz’ü sadece anmakla yetinmedi. Katledilmesinin her yıldönümünde O’nun bizlere devrettiği değerlere sıkıca sahip çıkarak, bugünün görevlerine işaret ettik. Yolumuzu böyle çizdik. Ancak kendimizi asla dar yapılara sıkıştırmadığımız gibi ilkelerimizden de hiçbir zaman ödün vermedik.

Bugün de bir kez daha görevlerimizi yeniden tanımladık. Şimdi bunlara ulaşmak için uygun yolları inşa ediyoruz.

Hukukun kapitalizmde oynadığı rol ve kapladığı alan ile birlikte bugün hukukun nasıl bir işlev kazandığını, daha doğrusu kazandırıldığını, sömürü ve baskı mekanizmalarındaki rolünü, bu bağlamda eşitlik, özgürlük ve adalet kavramlarını tartışmaya ve tartıştırmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Kısacası biraz hukukun altını üstüne getirmek istiyoruz. Buna ihtiyacımız bulunmakta.

Bu çalışmaya dair sorumluluk almış durumdayız. Bunun için ilerici hukukçuların birlikte tartışarak üretecekleri bir platformun oluşturulmasını önemli buluyoruz. Ülkemizin ve hukuk sisteminin, içinde bulunduğu durumdan çıkabilmesi için, hukuk cephesinde de bu birlikteliğin yaratılması gerekmektedir.

İşte bugünlerde tüm bunları hayata geçirme uğraşındayken, Doğan Öz’ün savunduğu değerler, dürüstlüğü, kararlılığı, mücadelesi bize yol göstermeye, örnek olmaya devam ediyor. Bu nedenle bunları bugün sizlerle paylaşmak bizim için daha da anlamlı.

Doğan Öz’ü saygı ile anıyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=mT5i2EKhxBE

Yazarın Diğer Yazıları
Bıktırıcı tekrarlar 29 Kasım 2023
Adalet Bakanı ne dedi? 7 Kasım 2023
Makas değişimi mi? 24 Ekim 2023