Diyarbakır Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındı!

Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ve Diyarbakır Belediye Meclis Üyesi Fırat Anlı, Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.

Diyarbakır Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındı!

Güncelleme: Kışanak ve Anlı için 5 günlük avukatları ile görüştürmeme kararı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Fırat Anlı Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutulurken, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı’nın her iki isim için de 5 günlük kısıtlama kararı (avukatları ile görüşmeme) aldığı öğrenildi. Avukatların da bu karara itiraz edecekleri belirtildi.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı. Kışanak, Ankara’da Darbe Komisyonu’na bilgi verdikten sonra Diyarbakır’a dönerken havalimanında gözaltına alındı.

Fırat Anlı’nın ise, evinden gözaltına alındığı belirtildi. Diyarbakır Belediyesi ile Kışanak ve Anlı’nın evinde arama yapıldığı belirtiliyor.

Başsavcılıktan gözaltı açıklaması

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2015/45832 sayılı dosyasında, PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma (TCK m.314/2) suçundan yürütülmekte olan soruşturma kapsamında, sözde Demokratik Özerkliğin ilan edildiği Demokratik Toplum Kongresine katılmak ve burada olağan üye sıfatıyla örgüt lehine konuşma yapmak, PKK/KCK silahlı terör örgütünün çağrısı ve talimatları doğrultusunda Diyarbakır ilinde düzenlenen nevruz etkinliklerinde terör örgütü lehinde söylemlerde bulunarak özerklik çağrısı yapmak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı adına tescilli resmi araçları silahlı terör örgütü üyelerinin cenazelerine tahsis etmek suretiyle kullandırmak, yine yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak vb. çok sayıda eylemine yönelik olarak toplanan somut maddi her türlü şüpheden uzak kuvvetli suç şüphesi oluşturan deliller uyarınca Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak gözaltına alınmıştır.

Yine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2016/32488 sayılı dosyasında ‘Devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik’ (TCK m. 302/1) eylemleri nedeniyle yürütülmekte olan soruşturma kapsamında, Diyarbakır ili Dicle ilçesinde PKK/KCK silahlı terör örgütünün amacı ve talimatları doğrultusunda, 2014 yılında yapımına başlanıp, 05/11/2015 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu bir askerin şehit edilmesi ile sonuçlanan eylem bütünlüğü içerisinde ülkenin bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik ve Anayasal düzenin dışında özerk yönetim ilan eden PKK/KCK silahlı terör örgütünün üyelerine ait sözde şehit mezarlığını yapmak amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait araç ve gereçleri tahsis etmek ile kamu kaynaklarını kullanarak, terör örgütü üyelerinin sözde şehitliğinin korunması ve muhafazası yönündeki eylemlerine ve silahlı terör örgütünün talimatları doğrultusunda cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak ve benzeri eylemlere yönelik olarak toplanan somut maddi her türlü şüpheden uzak kuvvetli suç şüphesi oluşturan deliller uyarınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Fırat Anlı da gözaltına alınmıştır. Her iki soruşturma kapsamında mahkemeden alınan kararlar doğrultusunda yapılan arama ve el koyma işlemleri devam etmekte olup, gelişmelerden kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir.”

 

DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, tüm halkı yarın 11.00’da belediye önüne çağırdı

tuncel-2

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Feleknas Uca, İmam Taşçıer ve Sibel Yiğitalp, ilçe belediye eş başkanları, belediye amir ve çalışanları ile çok sayıda yurttaş belediye binası önünde toplandı. Polisin “Dağılın” tehditlerine rağmen buradan ayrılmayan kitle ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarının atıldığı belediye önünde Sebahat Tuncel basın mensuplarına açıklama yaptı.

‘AKP seçimle elde edemediğini…’

Halkın bin bir emekle seçtiği belediye eş başkanlarının korsanvari bir şekilde gözaltına alındığını söyleyen Tuncel, “Belediyede şu an arama devam ediyor ve halkın belediyesine halk giremiyor. Şu an devlet güçleri tarafından belediyemiz ablukaya alınmıştır. Biz buna yabancı değiliz. AKP hükümetinin savaş politikaları olduğunu biliyoruz. AKP seçimle elde edemediği belediyeleri darbeyle ele geçirmeye çalışıyor” dedi.

‘Biat etmedik, etmeyeceğiz’

Gültan Kışanak’ın Meclis Darbe Komisyonu’nda konuştuğu günün akşamında gözaltına alınmasının ironik olduğunu ifade eden Tuncel, “Gültan Kışanak, darbe gerçeğini sorgularken darbenin mağduru oldu. Kışanak ve Anlı bu halka hizmet etmekten başka bir şey yapmamıştır. Olması gereken yerde olmuşlar, halkın yanında olmuşlardır. Sırf bunun için gözaltına alındılar. Böylece halkı cezalandırdılar. Baskıyla, zorla halkın iradesini ortadan kaldıracaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Biz DBP olarak bu darbeyi bedeli ne olursa olsun kabul etmeyeceğiz. Bizim onlara biat etmemizi istiyorlar, fakat biz biat etmedik, etmeyeceğiz” vurgusu yaptı.

Yarın 11.00’da belediye önüne çağırdı

Konuşmasının sonunda Diyarbakır halkına çağrı yapan Tuncel, “Biz bu gece üyelerimiz ve milletvekili arkadaşlarımızla hep birlikte buradayız. Sabaha kadar buradayız. Yarın saat 11.00 itibariyle bütün halkımıza iradelerine sahip çıkmaya, belediye önüne bekliyoruz” dedi.

6 ekip arama yapacak

Açıklamanın ardından kitle, seçilmişlerle birlikte belediye önünde bekleyişe geçerken, polisin 6 ekip halinde tüm binada arama yapacağı öğrenildi. Polise aralarında Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen ile Büyükşehir Belediyesi Hukuk Danışmanı Mehmet Emin Aktar’ın da bulunduğu 6 avukat da refakat edecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Binası’nda arama: Bir grup jandarma da binaya girdi.

Eş Başkanların gözaltına alınmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasında arama başlatıldı. Arama için jandarmanın da görevledirildiği ve bir grup askerin belediye binasına girdiği görüldü.

screenshot-2016-10-26-01-48-54