DİSK ve BHH'den CHP'nin 'Taksim' mitingi için açıklama

CHP'nin 24 Temmuz'da Taksim'de düzenleyeceği miting ile ilgili BHH ve DİSK'ten açıklama geldi.

DİSK ve BHH'den CHP'nin 'Taksim' mitingi için açıklama

CHP’nin 24 Temmuz Pazar günü saat Taksim’de düzenleyeceği “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi” ile ilgili  Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Birleşik Haziran Hareketi’nden (BHH) açıklama geldi. DİSK’in ‘demokrasi ve özgürlük mücadelesi’ için katılacağını bildirdiği miting için BHH’den ‘şartlı katılım’ açıklaması geldi. CHP’nin tüm siyasi partilere katılım çağrısı yaptığı miting için AKP’den de olumlu yanıt gelmişti.

DİSK: Darbeciler arasından darbeci seçmeyiz

DİSK tarafından yapılan basın açıklamasında, “Darbeciler arasından darbeci, diktatörler arasından diktatör seçmeye mahkum değiliz. Askeri diktatörlüğün panzehiri, TBMM’yi ve demokratik hakların kullanımını ortadan kaldıran Olağanüstü Hal uygulaması değil demokrasidir, ülkemizin demokratikleşmesidir. Türkiye’nin acilen çoğulcu ve özgürlükçü bir demokrasiyi hayata geçirmesi gerekmektedir. Konfederasyonumuz DİSK, ülkemizin bağımsız, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmasını istemektedir. Barış, kardeşlik ve sendikal haklar mücadelemize demokratik zeminde ve kararlı bir şekilde devam edeceğiz.” ifadeleri kullanıldı.

DİSK’in açıklamasında, geçmiş darbelerde faaliyetlerinin durdurulduğunu, gözaltı ve işkencelerden geçirilen üyelerinin idamla yargılandığının hatırlatıldığı basın açıklamasında, “Emek, demokrasi ve barış güçlerinin ortak mücadelesi dışında hiçbir yol Türkiye’yi içinde bulunduğu karanlık tablodan çıkaramaz.” ifadesinin altı çizilirken, 24 Temmuz 2016 Pazar günü, saat 18:00’de, Taksim Meydanı’nda düzenlenecek olan mitinge katılacakları duyuruldu. DİSK’in çağrısında tüm işçilere, emekçilere demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yan yana, omuz omuza olmaya çağrıda bulunuldu.

Birleşik Haziran Hareketi: Beklentilerimizin karşılandığı koşullarda…

BHH’den yapılan açıklamada ise, darbe girişimi ve bundan sonra gelişen duruma ilişkin yaptığı değerlendirmenin ardından CHP’nin 24 Temmuz’da Taksim’deki ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ne katılmayla ilgili kararın açıklanacağı belirtildi.

BHH’nin açıklaması şöyle:

AKP bir karşı-darbe örgütlüyor, toplumu kendi gerici ideolojisi çerçevesinde yeniden şekillendirmek için ortamı “Allah’ın bir lütfu” olarak değerlendiriyor. Bu nedenle, miting içeriğinde mutlaka LAİKLİK vurgusu bulunmalıdır.

Taksim’i emekçilere kapatan, bunun için on binlerce polisle halka saldıran AKP, Taksim başta olmak üzere tüm meydanlarda demokrasi müsameresi yapıyor. AKP ve demokrasi yan yana anılamaz. AKP yöneticilerinin de katıldığı bir ‘milli mutabakat mitingi’ görüntüsü kabul edilemez. Demokrasi AKP’nin karşı-darbesine karşı savunulmalıdır.

Kürsüde mutlaka bu hassasiyetlerin vurgulanacağı bir metin okunmalıdır.

Özgürlük, demokrasi ve laiklik, 2013 Haziran’ında Taksim’e damgasını vuran tüm renklerle birlikte savunulabilir. 24 Temmuz Pazar günü Taksim’de tüm bu renklerin yansıyacağı bir büyük buluşma gerçekleşmelidir.

Olumlu görüşmeler yaptığımız CHP’den bu temelde bir yanıt bekliyoruz. Beklentilerimizin karşılandığı koşullarda, HAZİRAN 24 Temmuz Pazar günü kendi kimliğiyle ve tüm kitlesiyle Taksim Meydanı’na yürüme kararlılığındadır.