DİSK "Kıdem Tazminatı" kampanyası başlattı

DİSK, kıdem tazminatı ile ilgili yasanın değişikliğine karşı kampanya başlattı.

DİSK

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Kıdem tazminatımız iş güvencemizdir, dokunma” sloganıyla imza kampanyası başlattı. İstanbul Şişli Cami önünde toplanan sendika üyeleri kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeye karşı olduklarını belirttiler.

Başlattıkları kampanyaya ilişkin açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko,  “AKP Hükümeti tüm emekçileri güvencesiz ve kuralsız çalıştırmak istiyor. Taşeron işçilerine verdiği sözlerini tutmuyor, hukuksuzluklara ısrar ediyor. Özel istihdam bürolarıyla işçi simsarlığını teşvik ediyor. Emekçilere kölelik dayatıyor. Ve son olarak da kıdem tazminatını kaldırarak iş güvencemizi yok ediyor. Hükümetin 2016 eylem planında yer alan düzenlemenin amacı, patronların işçileri işten çıkartma maliyetlerini düşürmektir. Kıdem tazminatlarımız yani ücretlerimizin ödenmesi sonraya bırakılmış kısmı sermaye için ‘yük’ olarak görülmektedir. ‘İşçilerin çoğunluğu kıdem tazminatı alamıyor’ bilgisi de doğru değildir. İşçiler dava açmaları halinde çoğunlukla tazminatlarını almaktadır. İşverenlerin hukuksuzluğunu önlemek yerine, kıdem tazminatı fiilen kaldırılarak hukuksuzluğa hukuk üretilmek istenmektedir. Yapılmak istenen değişiklik ile amaçlanan herkesin kıdem tazminatını alması değildir” diye konuştu.

Yapılmak istenen değişiklikle amaçlananın, herkesin kıdem tazminatı alması değil, işçiyi kolayca işten çıkartabilmek olduğunu savunan Beko, kıdem tazminatı fona devredildiğinde işverenin işçi çıkardığında toplu ödeme yapmak zorunda kalmayacağını belirtti. Böylece işten çıkarmaların kolaylaşacağını ileri süren Beko, “Tüm işçiler gündelikçi gibi çalışacak, sendikalaşma imkansız olacak, işçilere sürekli giriş ve çıkışlar yapılacaktır. Kıdem tazminatı almak maalesef hayal olacaktır. Mevcut koşullarda kıdem tazminatından sadece işten atıldığımızda değil birçok durumda faydalanabiliyoruz bugünkü yasaya göre. İşveren hakkımızı yediğinde askerlik hizmeti dolayısıyla, kadınlar evlendiklerinde, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3 bin 600 gün prim ödeme süresini doldurduysa emeklilik halinde kendi isteğimizle işten ayrıldıysak kıdem tazminatına hak kazanıyorduk.” açıklamasında bulundu.

Beko, başlatılan imza kampanyasının yanı sıra yapılmaya çalışılan kıdem tazminatına dair yapılması gerekenler için “Eğer amaç kıdem tazminatı alamayan işçilerin alabilmesi ise modelin değiştirilmesi ve fon-sandık kurulması gibi karmaşık bir yola girmeye gerek yoktur. Yapılması gereken basittir. Mevcut yasaya bir cümle koyarak bir yılın altında çalışanlara da kıdem tazminatı ödenmesi sağlanmalıdır. İflas nedeniyle ödenmeyen kıdem tazminatını devletin ödemesi ve işverenden haciz yoluyla tahsili sağlanmalıdır. İflas halinde bankaların, devletin değil işçilerin alacaklarının ödenmesi öncelikli ve imtiyazlı hale getirilmesi gerekmektedir. Kıdem tazminatını ödemeyen işverenlere ağır yaptırımlar getirilmelidir. 12 Eylül Darbesi’nin ürünü olan kıdem tazminatı tavanı kaldırılmalıdır. Sendikal barajlar, örgütlenmenin ve grev hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Örgütlü işçinin kıdem tazminatını gasp etmek mümkün olmayacaktır.” dedi.