Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: YPG Fırat'ın doğusuna geçmezse hedef olacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollandalı mevkıdaşı Koenders ile ortak basın toplantısında konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: YPG Fırat'ın doğusuna geçmezse hedef olacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu basın toplantısında “Burada YPG’nin hem ABD’nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an önce Fırat’ın doğusuna geçmesi gerekiyor, geçmediği taktirde hedef olacaktır. Ama Menbiç ve diğer bölgelerdeki Araplar tabii ki hedef değildir, öncelikli amacımız DAEŞ’i temizlemektir” dedi.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

Gerek Cerablus gerekse Afrin’den doğuya doğru başlatılan operasyonun amacı bu bölgeden DAEŞ terör örgütünü temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvetle bile DAEŞ terör örgütü kontrol ettiği şehirleri terk ediyor, kaçıyor. Esasen yıllardır biz bunu söylüyoruz sadece hava operasyonları yeterli değil karadan etkili operasyonlarla DAEŞ’i hem Suriye’den hem Irak’tan temizleyebiliriz. Koalisyonun içine 65 ülkeyi bırakın 5-6 ülke bile işbirliği yapsaydı bugüne kadar Suriye ve Irak’ta DAEŞ diye bir terör örgütü kalmazdı.

‘YPG etnik temizlik yapıyor’

Operasyonun yapıldı Menbiç cebi bölgesinde Araplar ağırlıklı olarak yaşıyor. Türkiye’nin desteklediği operasyonun içindeki güçler de bu bölgeden insanla. Bu bölgeye de burayı terk etmek zorunda kalan insanlar yerleştirilmeli. Ama YPG’nin amacı bu değil YPG gittiği yerlerde kendisi gibi düşünmeyen Kürtler dahil herkesi göçe zorluyor ve etnik temizlik yapıyor.

‘YPG Fırat’ın doğusuna geçmezse hedef olacak’

Esasen bu operasyondan YPG PYD’nin rahatsız olmasının sebebi de budur. DAEŞ ile mücadele ettiğini söyleyen bir terör örgütü diğer güçlerin DAEŞ’e karşı yürüttüğü operasyondan niye rahatsız olsun? Madem ortak hedef DAEŞ… Burada YPG’nin hem ABD’nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an evvel Fırat’ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği durumda hedef olacaktır. Menbiç ve diğer bölgelerdeki Araplar hedef değildir. Hepimizin ortak amacı bu bölgeden DAEŞ’i temizlemektir.

Almanya ile İncirlik krizi

Alman milletvekillerinin İncirlik’e yapmak istediği ziyaret bundan sonra Almanya’nın atacağı adımlara bağlıdır. Almanya gerekli adımları atarsa biz seyahatin gerçekleşmesini sağlarız. Aksi halde kusura bakmasınlar. Bizim tarihimizle haksız yere oynamaya çalışan kişilerin bizim askerlerimizin bulunduğu üssü ziyaret etmesine izin vermeyiz.