Dış basın Biden’ın ziyaretini nasıl gördü?

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti dış basında da yankı buldu.

Dış basın Biden’ın ziyaretini nasıl gördü?

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Türkiye’yi ziyareti dış basında geniş yer bulurken, dış basının ziyareti okuması ABD’nin Türkiye’deki dengeleri yeniden kurmak üzerine oldu. Özellikle ABD basını Biden’ın ilişkileri yeniden güven altına almak için Türkiye’ye geldiği yorumu görüşü öne çıktı. Benzer yorumları Avrupa basını da yaptı.

Wall Street Journal  (WSJ) Carol Lee ve Thomas Groove tarafından yapılan yorumda Biden’ın Türkiye’ye darbe girişimi sonrasında bozulan ilişkileri yumuşatmak için geldiği yorumu yapıldı. WSJ, Gülen’in korunması ile ilgili olarak Obama’nın “Biz kimseyi koruma konumunda değiliz” sözlerini hatırlattı. WSJ’de Gülen’in Erdoğan’ın “eski müttefiği” olduğunun altı çizilirken, ikilinin arasının 2013’den sonra Erdoğan’ın otoriter yönelimlerinden ötürü açıldığı yorumu yapıldı.

ABC News’da çıkan haberde ise Biden Türkiyeile ilişkileri kolaylaştırmak için gittiği yorumu yapılırken, WSJ ile benzer bir doğrultu çizildi. Ayrıca haberde Türkiye’nin Cerablus’ta yürüttüğü operasyon üzerinde de durulduğuna işaret edildi.

Avrupa basınında Erdoğan’ın yönelimlerine işaret edildi

Reuters ise darbe sonrasında ortaya çıkan tabloya işaret ederken, ABD’nin gerilen ilişkileri yumuşatmak için harekete geçtiği yorumu yapıldı. Bununla beraber ABD’nin Türkiye’yi “Batı ekseninde” tutmaya çalıştığı yorumu da dikkat çekerken, Türkiye’nin darbenin arkasında ABD’yi gördüğü yorumu da ABD’li yetkililere dayandırılarak haberleştirildi.

Sputnik Suriye meselesini öne çıkarttı

Rusya devletine yakınlığıyla bilinen Sputnik de benzer bir yorum yaparken, Erdoğan’ın Putin’le yaptığı görüşmenin Biden’ın gelmesini hızlandırdığı yorumu yapıldı. Suriye meselesinin görüşmelerin ana eksenini oluşturduğunu belirten Sputnik, ABD’nin bugünkü politikasının her zamanki “böl-fethet politikasının” ürünü olduğu ve Türkiye’nin bu anlamda bu gerçekle karşı karşıya kaldığı yorumu yapıldı.

El-Cezire ise ilişkilerin tatlı-sert gittiği yorumunu yaparken, Türkiye’nin ABD’den daha çok destek görmesi gerektiği ifade edildi.