Dinazorların yok oluşuna ilişkin çarpıcı yeni teori

Dinazor türünün dünya üzerinden silinmesine neyin sebep olduğu konusunda yeni bir teori ortaya atıldı.

Dinazorların yok oluşuna ilişkin çarpıcı yeni teori

Dinazor türünün dünya üzerinden silinmesine neyin sebep olduğu konusunda yeni bir teori ortaya atıldı.

Bir grup Japon bilim insanı tarafından yapılan ve Gondwana Research adlı bilim ve araştırma dergisinde yayınlanan yeni teoriye göre, dinazorları bir “yıldızlararası bulut” yok etmiş olabilir.

Japon bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, dinazorların yok olduğu zaman aralığında dünya etrafından yoğun bir yıldızlararası bulut geçtiği varsayılıyor. Araştırmanın temelinde ise Pasifik Okyanusu’nun temelinde buldukları iridyum yatıyor.

Bilim insanlarına göre dünyamız yaklaşık 30 santimetrelik bir dünya dışından asteroid çarpışmaları ve benzeri aktiviteler aracılığıyla geldiği tahmin edilen iridyum katmanıyla kaplı.

Ancak Japon Uzay Koruyucuları (Japan Space Guard) adlı araştırma şirketi, yine dünya dışından geldiği tahmin edilen fakat astroid çarpışmaları gibi aktivitelerle açıklanamayacak kalınlıkta (5 metre) bir katman daha buldular.

shutterstock_351128261 (1)

Araştırmalara göre, 330 ışık yılı uzaktan gelen bir yıldızlararası bulutun dünyamızı  teğet geçmesi sonucu “Nebula Kışı” denilen soğumanın yaşandığı ve dünya üzerindeki yaşamı bitirdiği varsayılıyor. Bulunan iridyum katmanlarının ise bu yıldızlararası bulutun geçişi sırada dünyaya gelmiş olabileceği düşünülüyor.

Bu yeni teorinin aksine, çoğu bilim insanına göre dinazor türünün yok olmasına sebep olan şey 66 milyon yıl önce gerçekleşen ve bugün Meksika’da bulunan meşhur Chicxulub kraterini oluşturan bir çarpışmaydı.