Din dersine yeni teşvik: MEB ile İlim Yayma Cemiyeti arasında ‘görev paylaşımı’

Seçmeli derslerde dini derslerin teşvik edilmesini isteyen Milli Eğitim Müdürlükleri’ne İlim Yayma Cemiyeti de ‘destek’ verdi.

Din dersine yeni teşvik: MEB ile İlim Yayma Cemiyeti arasında ‘görev paylaşımı’

Seçmeli derslerde dini derslerin teşvik edilmesini isteyen Milli Eğitim Müdürlükleri’ne İlim Yayma Cemiyeti de ‘destek’ verdi. Cemiyetçe, Aydın Uçkan İlköğretim Okulu duvarlarına “Dersimi seçiyorum, dinimi öğreniyorum” başlıklı afişler asıldı.

Birgün gazetesinden Deniz Sarı’nın haberine göre, Milli Eğitim İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından okullara gönderilen ve seçmeli derslerde öğrencilerin özellikle din dersine teşvik edilmesi yönündeki yazılara bir yenisi daha eklendi.

İstanbul’un Sultangazi ilçesinde bulunan Aydın Uçkan İlk ve Orta Okulu’nun duvarlarına “Dersimi seçiyorum, dinimi öğreniyorum” başlıklı afişler asıldı. Söz konusu afişler, bilinenin aksine bu defa İlim Yayma Cemiyeti Sultangazi Şubesi tarafından asılırken, Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından gönderilen yazı içeriğiyle benzerliği dikkat çekti.

‘Din, ahlak, değerler alanı’ 
Bugün süresi dolan ve 2016/2017 eğitim-öğretim yılındaki seçmeli derslerin seçilmesi noktasında yönlendirici olacağı gerekçesiyle, “Dersimi seçiyorum Dinimi öğreniyorum’’ sloganıyla asılan afişlerde, “Ortaokul- Lise öğrencileri ve kıymetli veliler… Din, Ahlak ve Değerler alanı seçmeli derslerin seçim süreci başlamıştır! Okul idarelerine başvurarak ders seçimlerinizi yapabilirsiniz” denildi. Öğrencilere aralarında matematik, fizik ve resmin de olduğu 21 seçmeli ders alternatifi tanınırken afişte yine, “Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in hayatı ve temel dini bilgiler” başlıkları öne çıkarıldı.

‘Laik eğitim yok ediliyor’
İstanbul Eğitim Sen 4 No’lu Şube Sekreteri Özcan Günay konuya ilişkin, “Tek seçmeli ders din dersi olmamasına rağmen bu tür cemiyetler, tekçi mezhep anlayışı ile ilçe milli eğitim müdürlükleriyle ortak çalışarak öğrenciler ve okullar üzerinde baskılar kuruyor ve bunu dayatıyorlar. Çocuklar bilim, resim, müzik gibi sanat dallarından uzaklaştırılarak, hedeflenen ‘dindar nesil’ amacına uygun yetiştirilmek isteniyor. Bu tür baskılarla laik eğitim yok edilmeye çalışılarak, dinsel eğitim ön plana çıkarılmak isteniyor’’ şeklinde konuştu.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Haziran ayında Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi toplantılarını İlim Yayma Cemiyeti’nde yapmaya başladığı iddia edilmiş, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden geldiği öne sürülen talimatla, ildeki Din Kültürü Öğretmenlerinin resmi seminer toplantısının İlim Yayma Cemiyeti Vakfı’nda yapılacağı duyurulmuştu.