Dilbilimci Necmiye Alpay'a tutuklama

Özgür Gündem Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Necmiye Alpay hakkında tutuklama kararı.

Dilbilimci Necmiye Alpay'a tutuklama

Özgür Gündem Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Necmiye Alpay hakkında açılan soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadeden sonra tutuklandı.

Alpay ifadesinde Türk dili üzerine çalışmalar yaptığını, Radikal ve Milliyet gazetesinde de yazılarının yayınlandığını belirterek, “terör ve şiddete her zaman karşı olduğunu” söyledi. “Terör ve şiddet olmasın diye hep çabaladım” diyen Alpay, “Özgür Gündem gazetesinin yayınlanmasını Kürt sorununun çözülmesine katkıda bulunacağı, çatışmaların ve ölümlerin önüne geçilebileceği düşüncesiyle destekledim. Toplumda gerginlikleri azaltabileceği düşüncesiyle böyle bir gazetenin çıkması gerektiğini düşündüğüm için Yayın Danışma Kurulu Üyeliği teklifini kabul ettim” dedi.

“Gazetenin yayın politikasını belirleme yetkimiz yok”

Alpay, gazetenin PKK/KCK örgütünün yayın organı olup olmadığı konusunda fikir beyan edemeyeceğini ve örgütün dağ kadrosundaki yöneticilerin bu gazetede yazılar yazdığını bilmediğini ifade etti. Alpay ifadesine şu şekilde devam etti, “Çok eski zamanlarda Abdullah Öcalan’ın Ali Fırat mahlas ismiyle yazılar yazdığını duymuştum. Yanlış hatırlamıyorsam 4 yıldır gazetenin künyesinde yayın danışma kurulu üyesi olarak gösterilmekteyim. Bu tamamıyla sembolik bir görevdir. Benim ve diğer danışma kurulu üyelerinin gazetenin yayın politikasını belirleme yetkimiz yoktur. Bu gazetede yazılarım da yayınlanmamaktadır.” Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Alpay, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Umut Tepe tarafından tutuklama istemiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildikten sonra tutuklandı.