Dikili’ye mülteci kampı söylentisi kent sakinlerini harekete geçirdi

İzmir’in Dikili İlçesi’ne mülteci kampı yapılacağı söylentileri, başta muhtarlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyeleri olmak üzere kent sakinlerini bir araya getirdi.

Dikili’ye mülteci kampı söylentisi kent sakinlerini harekete geçirdi

İzmir’in Dikili İlçesi’ne mülteci kampı yapılacağı söylentileri, başta muhtarlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyeleri olmak üzere kent sakinlerini bir araya getirdi. Mülteci kampına karşı görüş bildiren vatandaşlar, yapılmaması için mücadele ve eylem kararı aldı.

Dikili’ye mülteci kampı yapılacağı söylentisi kent sakinlerini harekete geçirdi. Dikili’nin 30 muhtarı, kent konseyi üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Dikili Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde bir araya geldi. Toplantıdan mülteci kampına karşı mücadele ve eylem kararı alındı. Toplantıya katılan CHP’li Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, dünyanın hiçbir yerinde halka rağmen karar alınmayacağını belirterek şunları söyledi: “AKP hükümeti Dikili’ye mülteci kampı kurma girişimleri esnasında uluslararası insan hakları örgütlerinden, meslek odalarından, yerel yönetimlerden, kent dinamiklerinden, sivil toplum örgütlerinden ve yöre halkından herhangi bir öneri ve görüş almamış, tüm bilimsel gerçekleri göz ardı etmiştir. Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri’nin bir bölgeye mülteci kampı kurulması konusundaki net tavrı ’mülteci kampı kurulurken uluslararası insan hakları örgütleriyle işbirliğine gidilip; güvenlik, istihdam politikaları, altyapı, toprak uygunluğu, sağlık, eğitim, gıdaya, suya ulaşım ve çocukların her türlü ihtiyaçlarına cevap verecek olanakları en üst seviyede olan bölgeler seçilmelidir’ yönündedir. Yani, kurulacak kamplarda mültecilerin tüm temel ihtiyaçları gibi, sağlık, eğitim ve güvenlik imkânları da mevcut olması gerekmektedir. Ancak, Dikili’de, kampın kurulacağı iddia edilen alanlarda bu şartların hiçbiri mevcut değildir.”

Valiyi desteğe çağırdı

Konuşmasının devamında İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın sosyal paylaşım sitesinden yaptığı, ’Dikili’ye Mülteci kampı kurulmayacak’ paylaşımlarını hatırlatan Tosun, “Sayın Valimiz o dönem ısrarla Dikili’ye mültecilerle ilgili herhangi bir şey yapılmayacak’ demiş, hatta bizlerin vicdani duygularını sorgulamıştı. Şimdi gelinen durum gösteriyor ki, Sayın Valimizin olmayacak dediği mülteci kampı, Dikili ilçesine kurulmak üzeredir. Bizler buradan her sözünde Dikili’ye kamp kurulmayacağını söyleyen Sayın Valimizi, Dikili’ye mülteci kampı kurulmasına karşı yapılacak her türlü girişimde Dikili halkının yanında saf tutmaya davet ediyoruz” dedi.

Toplantıda konuşma yapan Dikili Güneş Spor Kulübü Yöneticisi Bekir Argun ise mülteci sorununun Dikili’de ilk başta spor kulüpleri ile sporcu genç ve çocuklarını vurduğunu ifade ederek, “Kentimizdeki salonların hiçbirini kullanamıyoruz. Çünkü buralarda yasadışı geçişlerde yakalanan insanlar barındırılıyor. Gelen mültecilerin sağlık problemi olabilir. Dikilili çocuklar, mültecilik kavramıyla tanışmış oldu. Biz, mülteci kampına karşıyız, insana karşı değiliz. Biz insan hakları savunucusuyuz. Yaşam alanlarımıza müdahale edilmesini istemiyoruz. Risk altındayız. Şiddetle mülteci kampının Dikili’ye kurulmasına karşıyız. Çocuklar da dahil olmak üzere tüm Suriyeliler travma görmüşler ve şiddeti en yoğun şekilde yaşamışlar. Onların rehabilite edileceği olanaklar şart. Dikili’de bu olanaklar mevcut değil, bizler risk altındayız” dedi.