Deutsche Bank'a Amerika'da 14 milyar dolarlık ceza geliyor

Alman Deutsche Bank, ABD’de 14 milyar dolarlık cezaya çarptırılabileceği gündeme geldi.

Deutsche Bank'a Amerika'da 14 milyar dolarlık ceza geliyor

Alman Deutsche Bank, ABD’de 14 milyar dolarlık cezaya çarptırılabilir.

Mortgage’a dayalı varlıkların satışlarında yanıltıcı bilgiler kullanıldığı iddiası ile başlatılan soruşturma sonrasında Deutsche Bank’ın hisseleri dün güne yüzde 8 kayıpla başladı.

Banka yetkilileri belirtilen rakamları ödemeyeceklerini pazarlıkların henüz başlangıç olduğunu kaydediyor.

Finansal olarak zor günler geçiren Deutsche Bank için haber kötü ancak ilk de değil. 2008’den bu yana banka ABD’deki soruşturmalarda 9 milyar dolar cezaya çarptırıldı.

Birçok banka ABD’de benzer soruşturmalarla uğraşıyor. BoFA Merrill Lynch için 22.5 milyar dolarlık ceza kapıda. JP Morgan 13.4, Citi 7.7, Goldman Sachs 6.8, Morgan Stanley 5 milyar dolarlık soruşturmalarla karşı karşıya.

Bankalar açılan bu soruşturma miktarları üzerinden pazarlıklar yaparak cezaları indirebiliyor. Örneğin benzer bir konuda 15 milyar dolar ceza alması öngörülen Goldman Sachs, pazarlıklar sonrasında bu yıl 5 milyar dolar vererek cezadan kurtuldu.

Deutsche Bank’tan açıklama

Deutsche Bank’dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Adalet Bakanlığı ile 2005-2007 yıllarında gerçekleştirilen konut kredisine (mortgage) dayalı menkul kıymetler (RMBS) faaliyetleriyle konusunda müzakere edildiğini teyit edildi.

ABD basınında çıkan haberlerde geçen 14 milyar dolarlık uzlaşma bedeli talebini de doğrulayan Banka, Bakanlığın kendilerinden karşı teklif beklediğini bildirdi.

Deutsche Bank’in sunacağı karşı teklifin 14 milyar doların oldukça altında olacağına işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Deutsche Bank, potansiyel hukuki iddialar için belirtilen tutara yakın bir ödeme yapma niyetinde değildir. Müzakereler henüz yeni başlıyor. Banka, müzakerelerin eş düzeydeki diğer bankaların ödedikleri ciddi derecede düşük uzlaşma bedellerine benzer bir miktarla sonuçlanmasını beklemektedir.”