Demirtaş'tan 'Suriyelilere vatandaşlık' açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi tartışmasıyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Demirtaş'tan 'Suriyelilere vatandaşlık' açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi tartışmalarıyla ilgili konuştu. “Öncelikle Suriye’den gelen insanlara mülteci hakkını vermemiz lazım. Bundan sonra arzu eden, koşulları taşıyan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmelidir Suriyeli, Iraklı, Afganistan, Pakistan, Somalili, kim gelmişse ülkemize.” dedi.

“Dün parlamento grup toplantımızda yaptığım bir yanlışı da düzeltmek istiyorum.” diyen Demirtaş, Partimizin resmi politikası olmayan bir durumu ben yanlış ifade ettim. Referanduma götürelim diyerek bu insanlara haksızlık yaptım. Referandum temel hak ve özgürlüklerde olmaz.” diye konuştu.

Partisinin İzmir teşkilatınca İnciraltı’nda düzenlenen dayanışma yemeğine katılan Demirtaş, HDP’nin Türkiye’de temel problemlere en makul çözümleri üretmeye katkı sunucu bir muhalefet ortaya koymaya çalıştığını, Türkiye’de bu pozisyonda HDP dışında bir parti olmadığını savundu.

Yıldırım’a sözlerini düzeltme çağrısı

Demirtaş, Başbakan Binali Yıldırım’ın bir konuşmasında CHP ve MHP’ye seslenerek, ülkenin doğusunda örgütlenmeleri halinde kendilerine destek olacaklarını söylediğini anımsatarak, şunları kaydetti:

“Kime karşı HDP’ye karşı. HDP’ye oy vermiş 6 milyon insan var, aileleriyle birlikte en az 13-15 milyonluk nüfustan söz ediyoruz. Beğenirsin ya da beğenmezsin, o dilinizden düşürmediğiniz halk iradesi ortaya çıkmış. HDP’yi engelleyeceksin, bunun adına demokrasi diyeceksin, CHP’ye, MHP’ye çağrı yapacaksın. O halde sen bizim başbakanımız değilsin. Bize oy vermiş insanların başbakanı değilsin, olamazsın, bu zihniyetle ülkenin tamamını temsil edemezsin. Başbakan’a bu sözlerini düzeltme çağrısı yapıyorum. Senden, benden, MHP’liden, CHP’liden ne farkı var bu insanların. HDP’yi ötekileştirmelerine asla izin vermeyeceğiz. Ülke babalarının tapulu malı gibi davranmalarına izin vermeyeceğiz.”

‘Referanduma götürelim diyerek haksızlık yaptım’

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusuna da değinen Demirtaş, “Öncelikle Suriye’den gelen insanlara mülteci hakkını vermemiz lazım. Mülteci statüsü demek çalışma, oturma, eğitim, sağlık hakkının kazanılması demek. Bundan sonra arzu eden, koşulları taşıyan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmelidir Suriyeli, Iraklı, Afganistan, Pakistan, Somalili, kim gelmişse ülkemize. Ülkemiz onların da vatanıdır.” dedi.

Sığınmacıların geçici misafir değil, beraber yaşayacakları kardeşleri olduğunu ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama karpuz seçer gibi Suriyelilerin iyilerini alalım, kalifiye olmayanları geri gönderelim, kaderine terk edelim gibi yaklaşamazsınız. Dün parlamento grup toplantımızda yaptığım bir yanlışı da düzeltmek istiyorum: Partimizin resmi politikası olmayan bir durumu ben yanlış ifade ettim. Referanduma götürelim diyerek bu insanlara haksızlık yaptım. Referandum temel hak ve özgürlüklerde olmaz.”

Demirtaş, bu konuda Göç Bakanlığı kurulması teklifini de getirdi.

‘Ortak kimlik Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı’

HDP’nin çatısı altında farklı kimliklerden, inançlardan vatandaşların olduğunu belirten Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim ortak kimliğimiz budur, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı, vatandaşlığı. Biz tek bir etnik kimlikte birleşemeyiz. Bu hakikati görmeyen, buna inanmayan ancak bir faşist olabilir. Hepimiz Türk, hepimiz Kürt olamayız. Bize dense ki ‘Türk’ü kaldıralım, yerine Kürt’ü koyalım, Kürt milleti tek olsun, tek millet Kürtler olsun bu ülkede’, o da yanlıştır, o da faşizmdir. Mesele Türklük, Kürtlük değil, teklik meselesidir. Tek inançta, tek mezhepte, tek dinde birleşemeyiz. Osmanlı döneminin şairlerinden Ziya Paşa şöyle demişti: ‘Alemin sultanıdır sultana muhtaç olmayan’. Bir sultana muhtaç olmadan her birimiz bir sultan olarak yaşayabilirsek barışı, huzuru sağlamak o kadar kolaydır ki. Yeterki ortak demokratik ilkelerde buluşmayı başaralım.”