Demirtaş'ın Washington gündemi: Türkiye'de ateşkes, bölgede Demokratik Özerklik

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ve HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy’la ABD’ye giden HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 3 günlük programının ayrıntıları belli oldu.

Demirtaş'ın Washington gündemi: Türkiye'de ateşkes, bölgede Demokratik Özerklik

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ve HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy’la ABD’ye giden HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 3 günlük programının ayrıntıları belli oldu.

HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, Demirtaş ve beraberindekiler, Washington’da HDP temsilciliği tarafından düzenlenen “Demokratik Özerklik ve Öz Yönetim: Kürtlerin Deneyimi” başlıklı konferansa katılacak.

Washington’da üst düzey ağırlama

Konferansın yanı sıra Demirtaş, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “danışmanı” sıfatına sahip olan bakanlığın üst düzey yetkilisi Büyükelçi Kristie Kenney, Beyaz Saray’dan Avrupa’dan sorumlu direktör Charles Kupchan ve yardımcısı Mark Shapiro ile bir araya gelecek.

Demirtaş’ın görüşmelerindeki gündem başlıkları arasında Güneydoğu’da PKK’ye yönelik operasyonlar, bazı il ve ilçelerdeki çatışmalar, ortaya çıkan tahribatlar, sivil kayıplar ve insan hakları ihlalleri ile birlikte Irak ve Suriye’de IŞİD’e yönelik harekât, PYD’nin Suriye’de federasyon ilanı yer alırken, PKK’nin çatışmasızlık noktasına çekilmesinin nasıl sağlanacağı konusunun da bulunduğu belirtiliyor.

Washington’dan Demirtaş’a “Kandil’i ateşkese ikna et”

Demirtaş’ın Güneydoğu’daki gelişmeler, çözüm süreci ve Kandil’le ilişkiler konusunda Washington’a geçen yıl olduğu gibi bu ziyaretinde de bir rapor sunması beklenirken, diplomatik kaynaklara göre ABD’li yetkililerin Demirtaş’tan Kandil’i ateşkese ikna etmesi için girişimlerde bulunmasını isteyecek.

Obama yönetimi çeşitli aracılarla Kandil’e yolladığı mesajlarda, Türkiye’deki çatışma ortamının Suriye’deki ABD-YPG işbirliğini gittikçe zora soktuğunu iletirken, Cemil Bayık’ın Washington’a aynı yolla ilettiği cevapta tek taraflı ateşkesin mümkün olamayacağını, PKK’nin ancak ABD’nin himayesinde karşılıklı bir ateşkese razı olabileceğini savunduğu belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, başta ABD olmak üzere IŞİD karşıtı koalisyonda yer alan ülkelerle doğrudan temas içerisinde olduklarını ifade etmiş “ABD dâhil koalisyon güçleriyle temasımız var” demişti.

“Demokratik Özerklik ve Öz Yönetim: Kürtlerin Deneyimi”

HDP Eş Başkanı Demirtaş’ın katılacağı “Demokratik Özerklik ve Öz Yönetim: Kürtlerin Deneyimi”  başlıklı konferansta “IŞİD’e karşı mücadelede Kürtlerin rolü” konulu panelde Şengal’deki Ezdilerin oluşturduğu Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ) komutanı Ömer Hasan Seyit, YPG Sözcüsü Redur Xelil, Kürdistan Peşmerge Terörle Mücadele Birlikleri’nin başı Polar Jangi ve Süryani Askeri Şurası Sözcüsü Kino Gabriel’in söz alacağı, ABD’nin giriş vizesi vermediği PYD Lideri Salih Müslim’in de konferansa Skype üzerinden telekonferansla katılacağı bildirildi.

Konferansa Colombia Üniversitesi’nden ABD’li Kürt uzmanı David L. Phillips ile gazeteci Amberin Zaman da konuşmacı olarak katılacak.