Demirtaş: Yönetenler adil bir barış teklif etsinler bizler de feragat edelim

Demirtaş, bugün kılınan namazdan sonra “yönetenler adil bir barış teklif etsinler bizler de feragat edelim” dedi.

Demirtaş: Yönetenler adil bir barış teklif etsinler bizler de feragat edelim

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün yapılan basın toplantısında Diyarbakır halkına “Cuma namazını halkımız ile birlikte Sümer Park’ta kılacağız. Eski müftü olan milletvekilimiz Nimetullah Erdoğmuş’un kıldıracağı namaz sonrası barış ve çözüm için dua edeceğiz..” çağrısı yaparak Cuma namazı kılmaya davet etmişti.

Demirtaş bugün kılınan namazdan sonra  “yönetenler adil bir barış teklif etsinler bizler de feragat edelim” dedi.

Demirtaş konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Yönetenler adil bir barış teklif etsinler”

Zor sıkıntılı günlerden geçiyoruz. 93 gündür Sur ilçemizde sokağa çıkma yasağı var ve neredeyse 6-7 aydır çatışmalar var, ölüm var, savaş var, kan var, gözyaşı var. Yani ölümün savaşın kanın olduğu her yerde yangın var gözyaşı var. Bunların hiç biri normal değil. Normal olan doğru olan sorunları, sıkıntıları bir masa etrafında oturup konuşmaktır.

Biraz önce sevgili hocamız hutbesinde sevgili peygamberimizin bize vasiyetini, emrini hatırlattı. Bir cümle ile “yönetenler adil bir barış teklif etsinler bizler de feragat yapalım ve barış yapalım.” Bu kadar basitken, bu kadar kolayken adil bir barışla birlikte bizlerin de yapacağı feragatler. Huzuru, çözümü tesis etmek bu kadar mümkünken maalesef ki kendi hırsları, iktidarları uğruna her şey benim olacak hırsı yüzünden bugün insanlar ölüyor, şehirlerimiz yakılıyor.

AKP, Türk’üyle Kürt’üyle esir almaya çalışıyor

AKP’den önce de tekçilik vardı. Herkes Türk olacak diyordu, tek dil olacaktı. AKP bunlara başka bir teklik ekledi. Tek parti olacak dedi. Kabul etmeyenleri düşman olarak kabul ediyorlar. Türk’üyle Kürt’üyle esir almaya çalışıyorlar.

Yüreklerinde şu kadar Allah korkusu olsaydı, Saray’daki tahttan korktukları kadar Allah’tan korksalardı, bu kadar katliam, bu kadar zulüm olmazdı. Kimseye zulüm edilmesinden yana değiliz. Tek bir insanın yaşamını yitirmesini onaylamayız. Bizim için canlar arasında fark yoktur. Bir insan teneşire yatırıldığında, onun üstünde üniforma yoktur, onun üstünde kıyafet yoktur. General midir, polis midir, gerilla mıdır, Allah huzurunda kıymeti yoktur.

“Siyasi irademizi teslim alamayacaksınız”

Savcılar sizin emrinizde, bize soruşturma açabilir. Senin savcın var ama bizim halkımız var. Bugün sen devletin kudretinin zorbalıkla bize dayatabilirsin. Bizim dokunulmazlığımız kaldırınca zannediyor musun senin önünde yalvaracağız? Zannediyor musun ki size biat edeceğiz? Elinden geleni ardına koyma. Bütün bu kudretiniz, şatafatınızla yok olup gideceğinizi biz göreceğiz.

Biz halkın seçilmişleri temsilcileriyiz. Bizi asabilirsiniz, kesebilirsiniz. İçeri atabilirsiniz. Tek bir isteğimiz olur. Bu çocuklar bu gençler bedel ödemesin. Hesabın varsa bizimle gör. Varsa bir hesabın bunun bedelini ödemeye hazırız.

Halkımız nasıl direniyorsa, Cizre’de, Sur’da, Gever’de nasıl direniyorsa o halka layık olacak, dimdik duracağız. Sizin tehditlerinize asla boyun eğmeyeceğiz. En çok bu size dert oluyor ya… Sizin bu zulmünüzde boğulacaksınız, tek bir arkadaşımızı teslim alamayacaksanız. Siyasi irademizi teslim alamayacaksınız. Halkımızla birlikte kararlıyız. Adil barış için, özgürlük için, çocuklarımızın geleceği için direnebilecek ayakta kalacak güçteyiz.