Demirtaş partisinin başkanlık kararını açıkladı

HDP lideri Demirtaş, partisinin başkanlık referandumu için düzenleyeceği kampanya ve TBMM'de vereceği karara ilişkin açıklama yaptı.

Demirtaş partisinin başkanlık kararını açıkladı

Halkların Demokratik Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başkanlık sistemiyle ilgili partisinin kararına ilişkin,”Parlamentoda hayır diyeceğiz, referandumda da en etkili hayır kampanyasını yürüteceğiz.” açıklamasını yaptı. Demirtaş, Türkiye’nin Musul’a düzenlenecek operasyonda da yer alması gerektiğini söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demitraş, Diyarbakır’da açıklamalarda bulundu.

İl ve İlçe Başkanları spor salonunda

Gazete Duvar‘da yer alan habere göre, HDP’lilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren Demirtaş, “11 Ekimden bu yana 30’u il ve ilçe Başkan düzeyinde çok sayıda arkadaşımız gözaltında. Arkadaşlarımız spor salonunda ifadeleri alınmadan, herhangi bir suçlama yapılmadan tutuluyor” dedi.

“Emniyet ‘misilleme’ dedi”

AKP Dicle ilçe başkanının öldürülmesinden sonra gözaltıların başladığını belirten Demirtaş gözaltını gerçekleştiren bazı emniyet yetkililerinin, “Bu misillemedir” dediğini iddia etti.

Bir savcının avukatlarına verdiği bilgiyi de paylaşan Demirtaş, “Savcı ‘Zaten gözaltı operasyonu yapılacaktı, ancak AK Parti ilçe başkanının vurulması bunu hızlandırdı’ dedi” diye konuştu.

“HDP milletvekilleri kolay lokma değil”

Milletvekillerinin gözaltına alınması için sürekli talimat verildiğini söyleyen Demirtaş, “Ancak HDP milletvekilleri kolay lokma değildir” dedi.

Çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Demirtaş “Halkımız hazırlıklı olsun, yenilmez bir partiyiz, direneceğiz” diye konuştu.

Başkanlık kararı

Başkanlık sistemiyle ilgili olarak, sistemin adına bakmadığını söyleyen Demirtaş, “Fiili başkanlıktan bu yana beyefendinin yaptıklarına bakın, diktadır. Parlamentoda hayır diyeceğiz, referandumda da en etkili hayır kampanyasını yürüteceğiz. Memleketin demokrasiye ihtiyacı var” dedi.

“Musul operasyonu olmalı”

Demirtaş, “Türkiye ısrarla neden Musul operasyonuna katılmak istiyor?” sorusunu, “Cumhurbaşkanı net bir şekilde açıklıyor. ‘Misakı Milli antlaşmasına bakarsanız anlarsınız’ diyor. Yani Musul’u ve Kerkük’ü Türkiye sınırlarına katmak. Misakı Milli antlaşmasında, en azından sınırlar bölümü budur. Eğer Cumhurbaşkanı’nın niyeti buysa, Musul’u ve Kerkük’ü başta olmak üzere Güney Kürdistan’ı, hatta Rojava Kürt Bölgesi’ni, Türkiye’nin resmi sınırları içerisine katma gibi bir emperyal amaç varsa, bu bölgede yeni savaşların, dünya savaşına gidecek yolun taşlarını döşemekten başka bir şey değil. Eğer Türkiye’nin Musul ile ilgili müdahalesi olacaksa ki, olmalı, o da Musul’da bir an önce huzurun sağlanması, Musul’a demografik müdahalenin önlenmesi. Musul’dan göç etmek zorunda kalmış, IŞİD saldırısı ya da Saddam döneminde Saddam’ın müdahalesiyle göç etmek zorunda kalan gerçek Musul halkının Musul’a dönmesini sağlamak olmalı. Türkiye’nin görevi, işi bu olmalı. Bölgede huzur, istikrar için çalışmalı” diye yanıtladı.