Demirtaş: Müzakerelere dönülmezse yaz aylarında iç savaş çıkabilir

Washington Post gazetesinden David Ignatius'a konuşan Selahattin Demirtaş, "Yaz aylarına gelindiğinde PKK ve hükümet arasındaki gerilim büyüyebilir. Pek çok Kürt ve Türk ölebilir ve bu bir etnik savaşı tetikleyebilir." dedi.

Demirtaş: Müzakerelere dönülmezse yaz aylarında iç savaş çıkabilir

Washington Post gazetesinden David Ignatius’a konuşan Selahattin Demirtaş, PKK’yi silah bırakıp müzakerelere dönmeye çağırdıklarını belirtti, ABD ve diğer güçleri de müzakereler için gayret göstermeye çağırdı. Demirtaş, “Yaz aylarına gelindiğinde PKK ve hükümet arasındaki gerilim büyüyebilir. Pek çok Kürt ve Türk ölebilir ve bu bir etnik savaşı tetikleyebilir.” ifadelerini de kullandı.

Demirtaş’ın “arabuluculuk” çağrısına ise ABD yönetiminden “Şiddetin sona ermesinin ve siyasi diyalog yoluna dönülmesinin herkesin yararına olduğunu düşünüyoruz.” cevabı geldi ve ABD’nin bunun için girişimlerde bulunduğu açıklandı.

Kürt grupların Suriye’de IŞİD barbarlığına karşı en etkili güç olduğunu savunan Demirtaş, “Dünyanın, bize karşı düzenlenen saldırılara niçin sessiz kaldığını anlamıyoruz” ifadelerini kullandı. Suriye’de PYD ve YPG ile ABD arasındaki yakın ilişkiler AKP hükümetini rahatsız ederken ABD şimdiye kadar bu konuda geri atmadı. Gazete, Türkiye’nin bu rahatsızlığının intikamını Diyarbakır ve diğer Kürt illerinde aldığı yorumunda bulunurken ismini açıklamadıkları bir dış politika uzmanının da Demirtaş “iç savaş” sözlerini doğruladığını ifade ettiğini de yazdı.