Demirtaş: Eylemlerimize devam edeceğiz

Yapılan açıklamada Demirtaş, Sur’daki durum netleşinceye kadar her gün saat 16.00’da demokratik tepkilerinin devam edeceklerini söyledi.

Demirtaş: Eylemlerimize devam edeceğiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Selma Irmak ve Hatip Dicle ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, Diyarbakır’da bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada Demirtaş, Sur’daki durum netleşinceye kadar her gün saat 16.00’da demokratik tepkilerinin devam edeceklerini söyledi.

Demirtaş’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

‘Diyarbakır halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz’

“Bizler eş genel başkanlar Diyarbakır halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Elliye yakın yerde yürüyüş gerçekleşti. On binler alanlardaydı. Provokasyonlara karşı halkımızı duyarlı olmaya çağırdık. AKP’nin oyunlarına düşmedi. Kararlı bir duruş sergiledi.

Polisin halka saldırması dışında bir şey yaşanmadı. Gerçek provokasyon kimdir net ortaya çıktı. Halkı gazlayıp coplamazsanız olay çıkmaz. Diyarbakır gençliği, kadınlar çok kararlı bir şekilde AKP’nin faşizmine dur demiştir. Halkımız asla zulüm politikalarına teslim olmadı. Teslim almak isteyenler tarihi çöp sepetine gitti halkımız ayaktaydı.”

‘Eylemlerimize devam edeceğiz’

“Çağrımız süreklilik arz ediyordu. Saat 16.00’da demokratik tepkisi ortaya koymalı. Sur’da insanlık dışı uygulama durmuş değil. Sur’da saldırılar devam ediyor. Tankla, topla saldırı şehrin yakılması savaş suçudur. Cenevre ve Roma sözleşmelerine aykırı.

Şu an Cenevre ve Roma Sözleşmesi’nin 25. Maddesine göre suç işlenmiş durumda. Bunu engellemek için yasa çıkarılıyor. ‘Hendek kazıldı, böyle yapılır’ diye bir şey yoktur. Silahlı güçle müdahale edilecekse ona göre de davranması lazım.

Sur’daki durum netleşene kadar demokratik eylemlerimize devam edeceğiz. Geri adım atmayacağız. Bulunduğumuz mahallede demokratik tepkimizi göstermeye devam edeceğiz.”

’12 kişi Sur’dan çıktı’

“Dünkü yürüyüşler ve sonrasındaki temaslarda Sur’da insanların bir kısmı tahliye edildi. Orada net bir bilgi alınmış değil. Bir kısmı gözaltına alındı bir kısmı hastaneye kaldırıldı. Toplamda 12 kişinin Sur’dan çıktığını biliyoruz. Her yer yıkıldığı için, tank top atışı yapıldığı için tahliye zor. Sokağa çıkma yasağı kalkarsa bu sorun daha rahat çözülebilir.

Davutoğlu ve İçişleri Bakanı hayatında doğru bir şey söylemedi. Cizre’de de benzer bir durum var. Avrupa mülteci sorunuyla Türkiye’ye göz yumuyor. Avrupa içler acısı bir durumda. Avrupa’dan çok beklenti duyulmadan halkımızın güçlü olması gerekir.”