Davutoğlu'nun "oğlu" suçu annesine attı

'FETÖ' üyeliğinden tutuklu Gürcan Balık'ın ifadesi ortaya çıktı.

Davutoğlu'nun

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde özel kalem müdürü olan eski büyükelçi Gürcan Balık geçtiğimiz haftalarda tutuklanmıştı.

Davutoğlu’nun “oğlum” diye bahsettiği söylenen Gürcan Balık’ın, 2013’te Davutoğlu ile Fethullah Gülen’in görüşmesini ayarlayan kişi olduğu iddia edilmişti. Balık, 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün dış politika başdanışmanlığını da yürütmüştü.

‘FETÖ’ üyeliğinden tutuklanan Balık’ın verdiği ifade ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı’ndaki ‘FETÖ’ yapılanmasında üst düzey isimlerden olduğu iddiasıyla tutuklanan Gürcan Balık, Bank Asya’da 17/25 Aralık sürecinden sonra hesap açtırmasını, “hasta annesinin talep etmesine” bağlarken, cemaatin okulunda ortaokulu okuduğunu söyledi ancak bu yapıyla ilişkisi olduğu iddialarını reddetti. ‘FETÖ’ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan ve dil bilmemesine, önceki kurumunda daha yüksek maaş almasına rağmen Dışişleri Bakanlığı’na tayin olduğu öne sürülen Tuncay Babalı ile işadamı Akın İpek’in otelinde kaldığını kabul eden Balık, o dönem bütün devlet görevlilerinin bu otellerde kaldığını ve ücrette herkese indirim yapıldığını anlattı. Balık’ın ifadesinden satır başları şu şekilde:

Hesabı annem açtırdı

“Bank Asya’da rahmetli annemin ısrarı üzerine 2014 yılında adıma bir hesap açtım. Annem o dönem kanser hastasıydı. Hastalığın etkisiyle annemi kıramadım. Annemin Bank Asya’da o dönem için neden adıma hesap açtırmasını istediği konusunda bilgi sahibi değilim, anneme de sormadım. Annem o dönem çok ağır hasta olduğundan isteklerini kıramıyordum. İş Bankası’nda biriktirdiğim 15 bin Euro ve 3-5 bin lirayı Bank Asya’ya gönderdim. 2014 Haziran’da parayı çektim.”

Eş dostla yaptığımız görüşmeler beni Dışişleri’ne sevk etti

1995 yılında üniversiteden mezun oldum. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin açmış olduğu asistanlık sınavını, Hazine uzman yardımcılığını kazandım ancak mülakata gitmedim. Gerek ailem, gerek eş dostlarla yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda Dışişleri Bakanlığı’nı tercih ettim.”

Davutoğlu’nun bütün yurt dışı görüşmelerinde vardım

2008 yılında o zaman ki Dışişleri Bakanımızın (Ali Babacan) özel kalem müdürü olarak atandım. Bu göreve bakanlık meslek memurları arasından seçim yapılmaktadır. 2009 yılında bakanımızın değişmesi nedeniyle yeni gelen bakanımızla (Ahmet Davutoğlu) çalışmaya devam ettim. 2010 yılında teamül gereği benim yurt dışına görevli olarak gitmem gerektiği halde özel kalem olarak devam ettim. 2011 yılında bakan özel müşaviri olarak atandım. Özel müşavir olarak bakanın bütün yurt dışı gezilerine Dışişleri Bakanı olarak yaptığı bütün temaslara ve görüşmelere katıldım. 2013 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı (Abdullah Gül) Dışişleri Başdanışmanlığı görevine başladım. 2014 Haziranı’na kadar sürdürdüm.”

Akın İpek’i tanıyorum

Hamdi Akın İpek’i tanırım. Annesi Melek İpek 2011 yılında 600 kişilik bir grubu umreye götürmek istemi, umre vizesi alamamışlar. Bize intikal etti, vize sorunu çözüldü. Melek İpek’le böyle tanıştım, Akın İpek’le de oğlu olduğu için tanıştım.”

Gürcan Balık, bakanlıkta bürokrasi basamaklarını hızla çıkmasını ise şöyle anlattı: “Emsallerime göre biraz erken büyükelçi oldum ancak bunun nedeni özel müşavir olarak atandığım için bu görevin bakanlıktaki karşılığının elçi/genel müdür yardımcısı olmasıdır. Bunu da bana idare takdir etmiştir.”

FETÖ’yle ilgili sorulara ‘bilmiyorum’ yanıtı verdi

Balık’ın FETÖ’nün bakanlıktaki yapılanmasına ilişkin sorulara tek cümlelik cevaplar vermesi dikkat çekti. İşte bazı soru-cevaplar:

– S-Yurtdışında Büyükelçi olarak görev yapan FETÖ örgütü üyeleri kimler?
– C-Bilmiyorum.
– S-Yurtdışında meslek memuru olarak görev yapan FETÖ örgütü üyeleri kimler?
– C-Bilmiyorum.
– S-Dışişleri Bakanlığı’nda meslek memuru olarak görev yapan FETÖ üyeleri kimler?
– C- Bilmiyorum.
– S- Yurtdışında meslek memurlarına abilik yapan şahıslar kimler? Şu an nerede, hangi görevde bulunmaktadır?
– C- Bilmiyorum.
– S- Dışişleri imamı olan Kerim kod adlı şahıs kimdir? Şu an nerede ne sıfatla örgüt adına görev yapmaktadır.
– C-Bilmiyorum.