Davutoğlu'ndan masallar: Taşeron işçilere kadro muamması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tüm taşeron işçilerin değil, “şartları yerine getirecek olanları” kadroya geçireceklerini söyledi.

Davutoğlu'ndan masallar: Taşeron işçilere kadro muamması

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “tüm taşeron işçileri, asli iş, yardımcı iş” ayrımı yapılmadan kamu kadrolarına alınacaklarını açıklamıştı. Ancak Başbakan’dan hemen sonra Maliye Bakanı Naci Ağbal, tüm taşeron işçilerin değil, “şartları yerine getirecek olanları” kadroya geçireceklerini söyledi.

Davutoğlu geçtiğimiz günlerde yapılan grup toplantısında “tüm taşeron işçileri kamuya alacağız” açıklaması yapmıştı. Bununla birlikte bütün vaadlerin yerine getirildiği ile övünülüyordu ancak taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yaptığı açıklamalar kafa karıştırdı.

Açıklanan şartlarda taşeron işçilerin kamu kadrosuna geçişleri “otomatik” olarak gerçekleşmeyecek. Tüm taşeron işçiler sınava tabi tutulacak. Aynı zamanda kamu kadrolarına geçirilecek tüm taşeron işçiler, güvenlik taramasına tabi tutulacak. Emeklilik yaşına gelmiş olan taşeron işçilere kamuda kadro verilmeyecek ve 1 Kasım 2015′ten önce kamuda alt işveren yanında çalışmaya başlamış olan ve halen çalışmaya devam edenler de bu haktan yararlanamayacak.

Güvenlik taramasının bir sonucu olarak AKP’nin ‘güvenini’ kazanamayan işçilerin de kadroya geçirilmeyeceği anlaşılıyor. Söz konusu sınavın ise kim tarafından ve ve ne koşullarda yapılacağı ise belli değil.

Sayı açıklanan gibi değil

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamuda görev yapan ve sayıları 720 bine ulaşan taşeron işçilerin “tümünün kadroya alınacağını” vurgulamış ve “dışarda kalan tek bir taşeron işçi olmayacak, biz yaptık mı böyle yaparız” demişti. Ancak Ağbal, hükümetin hazırlayacağı paketin, kamuda 6 aydan az çalışan “geçici işçileri kapsamayacağını” açıkladı.

Ağbal’ın yaptığı bu açıklamayla birlikte kadroya alınacak işçilerin Davutoğlu’nun açıkladığı gibi 720 bine varmayacağı sadece 220 bin olacağı anlaşılıyor.

Aynı zamanda Başbakan Ahmet Davutoğlu, belediye şirketlerinde çalışan taşeron işçilerin de pakete dahil edileceklerinin  işaretini vermişti. Ancak Maliye Bakanı Ağbal, belediye şirketlerinde çalışanların  kapsama alınmadığını da belirtti.

Kadroda yeni statü

Bakan Ağbal ayrıca, kamuya alınacak taşeron işçilere “memur statüsü verilmeyeceğini”, bunlar için “yeni bir statü oluşturulacağını” da açıkladı. Buna göre, kamuda kadroya alınacak olan taşeron işçilere “özel sözleşmeli personel” statüsü verilecek. Sözleşmeler, her üç yılda bir yenilenecek.

Bu “özel sözleşmeli personeller”, memurların haklarından da yararlanamayacak. Yani, tayin hakkı, yükselme hakkı, kurum değiştirme hakları bulunmayacak. Zam ve özlük haklarını ise, hükümetle sendikalar arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde varılan anlaşmaya göre alacaklar.