Davutoğlu'dan tehditlere devam: "Elbette ki Suriye’de ateşkes ve barış istiyoruz ama gerçekci olmalıyız"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Al Jazeera kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu'dan tehditlere devam:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Al Jazeera kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ankara saldırısıyla alakalı YPG yinelemesi yapan Davutoğlu sınır ihlallerini de hatırlatarak, aynı durumda yine aynı şekilde tavır alınacağını belirtti.

YPG’nin yaptığına dair şüpheleri yok

Ankara’da yaşanan patlama ile ilgili konuşan Davutoğlu, “Bu YPG ve PKK’nin ortak teşebbüsüdür. Zaten YPG de PKK’nin bir uzantısı. Hiçbir şüphemiz yok” dedi. “Hükümetin halkını koruyamadığı” eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

“Bizi eleştirenler, Türkiye’nin çevresinde hükümetlerin topraklarının tümünü kontrol edemediği altı ülke olduğunu unutmamalı. Sadece Irak ve Suriye ile bin üç yüz kilometrelik sınırımız var ve Türkiye’nin etrafında bir yangın var. Bizi eleştirenler bu açıdan şunu da unutmamalı, Türkiye’de oldukça dinamik bir demokrasi var. Geçen yıl iki genel seçim vardı. 2014’te de iki seçim vardı ve ekonomimiz hala büyüyor. Fransa’da bir yılda iki saldırı oldu. Başka birçok ülkede terörizm tehdidi var ve biz de aynı zorlukla karşı karşıyayız. Türkiye’de daha fazla risk var çünkü diğer taraftan kontrol edilemeyen sınırlarımız var. Aynı zamanda Türkiye’de iki milyon altı yüz bin mülteci de var.”

Başbakan Davutoğlu, “Suçlu olarak silahlı Kürt grupları göstermenin yanı sıra bu grupların aslında rejim tarafından desteklendiğini ve suçlunun onlar olduğunu da söylediniz. Türkiye bunlara yanıt olarak hangi önlemleri almayı planlıyor?” şeklindeki bir soruyu, “Bu sadece bizim suçlamamız değil. Suriye’nin BM temsilcisi de YPG ile bağlantıları olduğunu söyledi. Yani bu açık bir bağlantı. YPG’yi rejim yarattı ve destekliyor. Bugün Rusya da YPG’yi destekliyor. Bu, rejim tarafından desteklenen bir terör saldırısıydı” şeklinde yanıtladı.

Saldırıyı yapanların hesap vereceklerinin altını çizen Davutoğlu, “Ancak ne zaman nasıl olduğuna biz karar vereceğiz. Bu olduğu zaman herkes Türkiye’nin her saldırıya ve meydan okumaya yanıt verebileceğini görmüş olacak” ifadesini kullandı.

Sınır ihlali olursa, her şeyi yapmaya devam edeceğiz

Davutoğlu,  “Suriye halkının kalbi bizimle ve hiç kimse halkı yenemez. Bu başka ülkelerde de oldu. Azez’deki son saldırılarda bile angajman kurallarımızı ihlal ettiklerinde üç gün boyunca YPG mevzilerine yanıtımızı verdik. Türk sınırı tehdit edilirse her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Eğer daha da fazla mülteciyi Türkiye’ye gönderme girişimi olursa, elbette ki Türkiye mümkün olan her şeyi yapma hakkına sahiptir ve her türlü önlem alınacaktır” dedi.

Davutoğlu, Suriye’de ateşkesin sağlanıp sağlanamayacağına yönelik bir soruya “Elbette ki Suriye’de ateşkes ve barış istiyoruz. Bu konuda Türkiye kadar etkin başka bir ülke yok. Ama ne kadar iyimser olduğumu soruyorsanız; gerçekçi olmalıyız” yanıtını verdi.