Davutoğlu bu sefer haklı: Aramızda milim fark yok

Çözüm süreci, akademisyenlerin tutuksuz yargılanması ve vatandaşlıktan çıkarma konularında Erdoğan’la ters düşer gözüken Davutoğlu kendisini savundu.

Davutoğlu bu sefer haklı: Aramızda milim fark yok

Son dönemde çözüm süreci, akademisyenlerin tutuksuz yargılanması ve vatandaşlıktan çıkarma konularında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ters düşer gözüken ancak Erdoğan’ın uyarıyla durumu hemen toparlamaya çalışan Başbakan Ahmet Davutoğlu, aralarında bir çelişki olmadığını, “Aramızda milim fark yok” diyerek savundu.

Habertürk’ten Özcan Tikit’in haberine göre, Finlandiya gezisinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, çatışma ortamından çözüm sürecine geçişte bir kez daha silahları bırakma çağrısı yapıp, “Silahlar terk edilirse, siyasi alanda Türkiye’de her şey konuşulabilir. Bundan kastım, silahların terk edilip konunun siyasi alana hasredilmesiyle ilgilidir” diye konuştu.

Bu duruşun daha sert bir tutum takınan Erdoğan’la çelişmediğini söyleyen Davutoğlu, “İlkesel olarak aynı şeyi söylüyorum. Bunu, sanki bir görüş ayrılığı varmış gibi yansıtmaya kalkanlar oldu” dedi.

“Usul farkı olabilir”

Erdoğan’la ilişkilerinin önceki cumhurbaşkanı-başbakan ilişkilerine göre aksama olmadan ilerlediğini söyleyen Davutoğlu şöyle devam etti: “Usul farkı olabilir, bazen farklı kanaatler hepimiz için geçerlidir. Ama biz iki şeyi esas alırız. Benim açımdan da Cumhurbaşkanı’mız açısından da böyle olduğuna eminim. Birincisi, devlet ahlakımız. Devlet işleyişi neyi gerektiriyorsa onu yaparız. İkincisi, şahsi ahlakımız, karşılıklı olarak birbirimize duyduğumuz güven, itimat ve bağlılık.”

“Akademisyenlere özel bir uygulama istemedim”
Aralarında milim fark olmadığını söyleyen Davutoğlu, akademisyenlerin yargılanmasındaki tutumunu da değiştirmedi. Davutoğlu, şunları söyledi: “Tutuklanma meselesindeki kastım, tutuklu yargılama konusudur. ‘Akademisyenlere özel bir uygulama yapılsın’ da demedim. İlkesel bir şey söylüyorum. İnsanların suçu sabit olana kadar, eğer delil karatma, kaçma gibi bir gerekçe yoksa tutuksuz yargılanmanın doğru olduğu kanaatindeyim. Çünkü sonunda beraat edebilir o insan. Suçluysa tabii tutuklanacak. Burada da Cumhurbaşkanı ile temelde bir ayrım olduğu kanaatinde değilim.”

Vatandaşlıktan çıkarmaya da veto

Aralarında görüş farklılıkları olmadığını ama ‘farklı kanaatler’ olabileceğini söyleyen Davutoğlu, vatandaşlıktan çıkarma konusunda da bundan önce söylediklerini yeniledi: “Şu anki mevzuatımızda, terörle ilişkisi dolayısıyla birinin vatandaşlıktan çıkarılması mümkün değil. Şu ana kadar böyle bir konu gündemimize gelmedi. Sayın Cumhurbaşkanı’mız buna ihtiyaç olduğu kanaatindeyse, terörle mücadelede bir fayda getirecekse, bunun hukuki veçheleri incelenir, çalışma yapılır. Ama şu anki mevzuat gereği böyle bir durum yok.”

http://gazetemanifesto.com/2016/04/06/analiz-kotu-polis-daha-kotu-polis-en-kotu-polis/