Davutoğlu: Niyetimiz sistemi tümüyle değiştirmektir, hedefimiz başkanlık

Başbakan Davutoğlu dün gece Katar ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu: Niyetimiz sistemi tümüyle değiştirmektir, hedefimiz başkanlık

Başbakan Davutoğlu dün gece Katar ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu.

Esenboğa Havalima’nında konuşan Davutoğlu, Bursa’da yaşanan canlı bomba saldırısından önce ABD’den gelen uyarılara ilişkin “Bu tür uyarılar maalesef psikolojik olarak tedirginliğe sebebiyet vermektedir. Bu tür uyarılardan daha çok her zaman hepimiz şu anda dünyada teröre karşı teyakkuz halinde olmayan ülke yok” dedi.

“Niyetimiz bu sistemi tümüyle değiştirmektir”

Davutoğlu devam eden yeni anayasa ve başkanlık sitemine dair, “Türkiye’de 12 Eylül anayasasının önerdiği sistem çarpık bir parlamenter sistem. İçindeki unsurlar zayıflatılmış, yetkisi kısıtlanmış. Bizim niyetimiz bu sistemi tümüyle değiştirmektir. Yeni anayasayı başkanlık sistemi etrafında dokuyacağız” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Hedeflenmemiz gereken husus başkanlık planıdır”

Türkiye’de 12 Eylül anayasasının önerdiği sistem çarpık bir parlamenter sistem. İçindeki unsurlar zayıflatılmış, yetkisi kısıtlanmış. Bizim niyetimiz bu sistemi tümüyle değiştirmektir. Tutumumuz planımız açıktır. Öncelikli olarak başkanlık sistemini en çağdaş şekliyle ele alacağız. Kamuoyuna sunacağız. Bu çalışmalarda hep şunu söyledim, geçmiş anayasaların tek zaafı bir önceki dönemin arızalarını gidermek için tepki niteliği taşımalarıdır. 61’den 82’ye giderken yürütmeyi güçlendirmek adına farklı bir anayasaydı. Bizim tepki anayasası yapmak yerine kalıcı bir anayasayı öne çıkarmamız. Bizim meselemiz, güçler ayrılığını çok iyi yansıtan insan hak ve özgürlükleri temeline dayatan, başkanlık sistemi etrafında dokunmaktır. Böyle bir metne itirazlar daha az olacaktır. Sistem meselesidir mesele. Temelden ve kökten doğru bir sisteme oturtmaktır amaç.

Hedeflenmemiz gereken husus başkanlık planıdır.