Davutoğlu: NATO varlığını sınırımızda görmek isteriz

Ahmet Davutoğlu ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Brüksel’de ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu: NATO varlığını sınırımızda görmek isteriz

Ahmet Davutoğlu ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Brüksel’de ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin sınırda birçok problem yaşadığını ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Sınırımızda NATO varlığını görmek isteriz” dedi.

Davutoğlu açıklamasında Türkiye – Halep koridorunun kesilmesinin insani durum açısından olumsuz olduğunu iddia ederek “Rusya’nın ve rejimin hava saldırıları nedeniyle mülteci dalgaları son aylarda daha da yoğunlaşmış durumda. Bugün çok büyük zorlukla karşı karşıyayız. Türkiye, 2,7 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Binlerce mülteci de sınırın öbür tarafında bekliyor. Son derece çaresiz bir durumda insanlar. Yeni bir mülteci dalgasıyla karşı karşıyayız. Türkiye’ye karşı IŞİD, PKK, YPG büyük bir terör tehlikesi oluşturuyor. Bizim demokrasimiz için de bir tehlike oluşturuyor. Yabancı güçlerin varlığı, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığı ve Doğu Akdeniz’deki varlığı sorun oluşturuyor. Şimdiye kadar Rusya’nın askeri varlığı sivillere karşı olmuştur. Bunun sonucunda insanlar Türkiye’ye geliyor. Rusya, yeni bir fiili durumu oluşturmak amacıyla bir güç projeksiyonu gerçekleştiriyor. NATO olarak bizler bütün bu zorluklara bakmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

“Kritik dönem” olarak tarif ettiği bu sürece ilişkin ise NATO’nun misyonunun daha da önemli hale geldiğini iddia eden Davutoğlu, NATO’nun Türkiye’yle dayanışma içinde olmasının gelecekte son derece etkili olacağını söyleyerek “Türkiye’ye verilecek olan destek konusunda mesajlara bakıldığında daha görünür bir NATO varlığını görmek isteriz sınırımızda.” dedi.

AB-Türkiye Zirvesi’ne katılmak üzere Brüksel’e giden Ahmet Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Ege sularındaki NATO misyonu hakkında düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye’nin AB’ye yeni bir öneri paketi sunduğunu da doğruladı. Bu önerileri, Almanya Başbakanı Merkel’e ve AB’nin önde gelen yetkililerine sunduğunu kaydeden Davutoğlu, önerilerin somut olarak neler olduğu konusunda ise bir açıklama yapmadı.

Davutoğlu, “Ortak Eylem Planı üzerinde anlaşmaya varmıştık fakat hala sığınmacı dalgası devam etmekte, yeni bir paket üzerinde çalıştık” diyerek “Amacımız öncelikle sığınmacıların hayatını kurtarmak, özellikle bu süreci kötüye kullanmak isteyenlerin önünde durmak, insan kaçakçılarına engel olmak ve AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem açmak” şeklinde konuştu.

“NATO Türkiye-Suriye sınırında istihbarat çalışmalarını güçlendirecek”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise NATO’nun mülteci kriziyle ilgili faaliyet alanını Türkiye ve Yunanistan karasularına doğru genişlettiğini belirterek “NATO artık bugün itibariyle her iki ülkenin kara sularında faaliyette bulunacak.” dedi.

Stoltenberg, NATO gemilerinin göçmen gemilerini durdurmayacağını da bildirerek amacın Türkiye, Yunanistan ve Frontex’le birlikte istihbarat ayağını güçlendirerek, insan kaçakçılığını önlemek olduğunu söyledi.

Suriye’deki durumu da değerlendirdiklerini aktaran NATO Genel Sekreteri, Suriye’deki ateşkesin bazı ihlaller dışında uygulandığını, Rusya’nın askeri varlığını artırmış olmasından dolayı kaygılarının devam ettiğini söylerken Rusya’nın faaliyetlerinin insani krizi derinleştirerek daha fazla insanın Türkiye sınırına yığılmasının yolunu açtığını iddia etti.

Stoltenberg, bundan sonraki süreçte diyalogun çok önemli olduğunu belirterek “NATO’nun Türkiye-Suriye sınırında istihbarat çalışmalarını güçlendirmesi kararı aldık. NATO, Türkiye’nin yanındadır, güvenliğimiz bölünmez bir parçadır.” dedi.