Davutoğlu: Kürtlere borcumuzu ödedik

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Olağanüstü halin kaldırılmasından, Kürtçe üzerindeki yasakların kaldırılmasına kadar çok ciddi bir demokratikleşme hamlesi” yaptıklarını belirterek, “Biz bunları borcumuz olarak yaptık" dedi.

Davutoğlu: Kürtlere borcumuzu ödedik

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Olağanüstü halin kaldırılmasından, Kürtçe üzerindeki yasakların kaldırılmasına kadar çok ciddi bir demokratikleşme hamlesi” yaptıklarını belirterek, “Biz bunları borcumuz olarak yaptık” dedi.

Ahmet Davutoğlu, Kürt illerinden “sivil toplum kuruluşları”nın (STK) temsilcilerini Çankaya Köşkü’nde kabul ederken yaptığı konuşma pes dedirtti.

Başbakan, PKK’nin ekonomi üzerindeki tahakkümüne izin vermeyeceklerini belirterek, şunları ifade etti:

“İşadamlarının mezarlığa götürülüp işkence yapıldığını biliyoruz. Çözüm süreci için sustuk. Bu çakallar harekete geçer de bu ülkenin yiğit evlatları susar mı? Bir daha kimse şuraya gelin diye sizden haraç isteyemeyecek. 80 milletvekili ile geldiğiniz mecliste konuşmak yerine Cizre’yi silah deposu haline getirmenin anlamı ne?”

Diyarbakır Ulucami’nin Bursa Ulucami’nden; Uludağ’ın Ağrı Dağı’ndan; Fırat’ın Sakarya’dan; Dicle’nin Yeşilırmak’tan farkı olmadığını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Biz 13 yıllık iktidarımız döneminde önce bir zihniyet değişimi yaşadık. Demokratikleşme ile yasaklanan birçok şeyi yasaklı kategorisinden çıkardık.
Bütün ülke sathında herkesin kendi kimliğini rahatlıkla ifade ettiği, anasından öğrendiği güzel Türkçe’yi, Kürtçe’yi rahatlıkla konuşabildiği, dinlemek istediği türküyü, şarkıyı kardeş türküler olarak Türkçe ve Kürtçe versiyonuyla dinleyebildiği, siyasi propagandada halka Kürtçe ve Türkçe hitap edebildiği bir ortam hazırladık.
Ben de bazı şehirlerde halkımızla Kürtçe bildiğim kadarıyla hitap edebildiğim bir ortam sağladım.”

AKP iktidarında “bütün yasakları” kaldırdıklarını anlatan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“AKP kurulduğu esnada yazılan bütün raporlara bakınız. Kürt sorunu şeklinde yazılan raporlarda dile getirilen hususların neredeyse tümü hayat geçirildi. Ne istenirse. Olağanüstü halin kaldırılmasından, Kürtçe üzerindeki yasakların kaldırılmasına kadar çok ciddi bir demokratikleşme hamlesini yaptık. Bununla da kalmadık. Büyük bir ekonomik hamle yaptık. Biz bunları yaparken kimseye bir lütufta bulunmuyoruz. Biz bunları borcumuz olarak yaptık.”

Davutoğlu’nun Kürt illerinden başkaca “STK” temsilcileriyle ve bölge milletvekilleriyle de bir araya geldikten sonra Çarşamba günü de bölgenin bütün mülki idari amirlerini Ankara’da toplayacağı söyleniyor. Davutoğlu, Cuma günü de Mardin’de Artuklu Üniversitesi ve AKP İl Danışma Meclisi’nde konuşmalar yaparak, yeni dönemde üzerinde durulan projelerle ilgili değerlendirmelerini açıklayacak.