Davutoğlu, Davos'ta "açıldı"

Önce İngiltere'ye ardından Davos'a ve şimdi de Almanya giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, yurtdışında yaptığı açıklamalarla herkesi hayretler içerisinde bırakıyor.

Davutoğlu, Davos'ta

İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’na katılan ve bugün Almanya’nın başkenti Berlin’e geçerek Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüşmesi beklenen Başbakan Ahmet Davutoğlu ülkenin en büyük haber ajansı DPA’ya bir röportaj verdi.

Başbakan Davutoğlu, röportajda “Türkiye’de, düşünce özgürlüğüne karşı bir baskı olsaydı buna karşı çıkacak ilk kişi ben olurdum. Gazetecilerin çoğu bizden önceki dönemde tutuklandı” diyerek adeta tüm dünyayla dalga geçti.

Erdoğan söylemiş, yetmez mi?

Türkiye’de tutuklu gazetecilerin olduğunu, beri yandan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye’de ifade özgürlüğü var” dediğini hatırlatan DPA, Davutoğlu’na, “Bu ikisi nasıl oluyor da birarada telaffuz edilebiliyor” diye sordu.

Başbakan son yıllarda hükümete yöneltilen eleştirilerin dozunun yükseldiğini savunarak şu yanıtı verdi: “Türkiye’de ifade özgürlüğüne karşı bir baskı olsaydı buna ilk karşı çıkan ben olurdum. Ancak herhangi bir baskı söz konusu değil. Şu an cezaevinde olan gazetecilere açılan davalar bizim iktidar dönemimize ait değil. 1990’larda açılmış davalar. Tümü de yasadışı faaliyetlerden dolayı tutuklanmış, gazetecilikten değil. Elbette bizim dönemimize ait yürütülen yeni soruşturmalar da var. Ve bu soruşturmalar kapsamında tutuklu bulunanlar, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı suçlanmıyorlar.”

Davos’taki son etkinlikte de “Türkiye’de basına engelleme yok” dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk Hava Yolları ve Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın katkılarıyla Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Kıdemli Danışmanı Cüneyd Zapsu tarafından verilen akşam yemeğinde de basın ve düşünce özgürlüğüne ilişkin benzer şeyler söyledi.

Başbakan Davutoğlu, “Basın özgürlüğü konusunda herhangi bir engelleme, sınırlama söz konusu değil. Tutuklamalarla ilgili gelişmeleri yakından izliyoruz. 17 kişinin hiçbiri gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklu değil. Demokratikleşme ve reformlardan vazgeçmeyeceğiz. Türkiye bölgesinde istikrar adası olmaya devam edecek” diye konuştu.