Darbenin sıkıyönetim planı açıklandı

Darbe girişiminin tüm bakanlıklara sıkıyönetim planı gönderdiği ortaya çıktı.

Darbenin sıkıyönetim planı açıklandı

İstanbul Emniyeti tarafından yürütülen soruşturmada 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilgili kurumlara “ sıkıyönetim hareket planı” gönderildiği ortaya çıktı. Genel Kurmay Başkanlığı’nda darbe girişiminde bulunan askerler tarafından tüm bakanlıklara 20 maddeden oluşan sıkıyönetim direktifi gönderildiği ortaya çıktı. Sıkıyönetim direktiflerinin altında e-imzalı olarak Yurtta Sulh Konseyi Başkanı yazısı bulunuyor.

Sıkıyönetim planının 4 eki bulunuyor. Ekleri arasında, sıkıyönetim komutanlıkları listesi, sıkıyönetim mahkemeleri görevlendirme listesi ile diğer atamalar yazılı belgelerinde ekler arasında olduğu öğrenildi. Öte yandan, Ankara ve İstanbul şehirleri Asayiş ve takviye planı yazılı bir belge olduğu ve eklerin arasına konulmadığı görüldü.

Sıkıyönetim meclisi feshedecekti

Bazı maddelerin kapalı olduğu ortaya çıkarken, özellikle tüm kamu atamalarının “Yurtta Sulh Konseyi” tarafından yapılacağına dair madde dikkat çekti. Sıkıyönetim uygulamaları içinde tüm liman, havalimanı ve sınır kapısından çıkışlara tedbir konulduğu belirtilirken, milletvekilleri arasında “vatan hainliği ortaya çıkanların yargılanacağı” da belirtildi. Ayrıca meclisin de feshedildiği sıkıyönetim planı içinde geçiyor.

Siyasi partilere kapatma

Sıkıyönetim planı içinde tüm valilerin ve emniyet birimlerinin sıkıyönetim tarafından atanacağı belirtilirken, ilk olarak İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri valilerinin atandığı belirtildi. Darbe girişimi başarılı olsaydı tüm siyasi partileri de fesh edecekti. Sıkıyönetim maddeleri arasında tüm siyasi partilerin faaliyetlerinin durdurulduğu belirtilirken, haklarında adli makamlarca soruşturma açılacağı belirtildi.