Darbeciler Talat Aydemir'in dosyasını incelemiş

Genelkurmay karargahında yapılan aramalarda bazı ilginç belgelere ulaşıldı.

Darbeciler Talat  Aydemir'in dosyasını incelemiş

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Genelkurmay karargahında yapılan aramalarda bazı ilginç belgelere ulaşıldı.

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, savcılık darbeci askerlerin odalarından birinde 1963’teki darbe girişimi sonrası idam edilen Albay Talat Aydemir’in dosyasını buldu.

Askerlerin Aydemir’in dosyasını arşivden çıkardığı ve darbe girişimi öncesinde bu dosyayı incelediği tespit edildi.

Dönemin Harp Okulu komutanı Kurmay Albay Talat Aydemir ve arkadaşları, 27 Mayıs 1960 darbesinde yer alan askerlerin tasfiyesi için başlatılan arama ve gözaltılara karşı direniş girişiminde bulunmuşlardı. Ancak radyoevinde darbe bildirisinin okunmasından kontrol kısa sürede hükümete geçmişti.

Orgeneral Güler’in kaçırılması planı

Savcılık kaynakları, darbe girişimi sırasında öldürülen Orgeneral Yaşar Güler’in emir subayı Mehmet Akkurt’un evinde yapılan aramada, Güler’in kaçırılmasına ilişkin bir plan bulunduğunu belirtti.

Plana göre Güler, Genelkurmay’dan değil, kaldığı lojmandan alınacaktı ve kaçırılmasıyla ilgili dokuz kişi görev yapacaktı. Güler’in elinin kim tarafından bağlanacağı, kimin eter koklatacağı ve kaçırılma sırasında kullanılacak aracın kim tarafından kullanılacağı tek tek belirlenmişti.

Güler, ifadesinde “O vaziyetteyken sivil biri sırıtarak omzuma vurdu. ‘Komutanım merak etmeyin bir tatbikat’ diye alaycı ifadelerle konuşunca baktım benim emir subayım Mehmet Akkurt’tu” demişti.

Partigöç’ün odasına ayet ve dualar

Darbe girişiminin ardından TSK’dan ihraç edilen Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün odasına yapılan aramada ise Arapça iki metne ulaşıldı. Yazıları tercüme eden Diyanet İşleri Başkanlığı, “Arapça yazılmış duanın ilk paragraftaki kısmı, Hz. Peygamberin cihada çıkmadan önce yaptığı nakledilen bir duadır. İkinci paragrafta tercümesi yer alan ifadelerden parantez dışındaki ibareler Kur’an-ı Kerimin 48’inci Süresi olan Fetih Süresi’nin 6’ncı Ayetinin bir parçasıdır” diye konuştu.