"Darbe öncesi Davutoğlu'ndan gizli İran ziyareti" iddiası

İran gazetesi, darbe öncesi eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İran’a gizli ziyarette bulunduğunu açıkladı.

Darbe girişimi sonrası Türkiye’nin Rusya ve İran’a yakınlaşması, basına yansısa ve dikkatleri kendine çekse de Tahran’da yayınlanan Sobhe Now Gazetesi, kendi kaynaklarına göre darbe öncesi eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun İran’a gizli ziyarette bulunduğunu açıkladı.

Tesnim Haber Ajansı’nda yer alan habere göre; Ahmet Davutoğlu, darbe girişiminden birkaç gün önce Tahran ziyaretinde bulunup, İran yetkilileri ile görüştü. Yapılan görüşmede; iki ülkenin ilişkileri ve Suriye krizi konusu gündeme geldi. Davutoğlu’nun bu ziyareti ise medyadan saklandı.

Erdoğan İran’a gidecek iddiası

Londra’da yayınlanan Arabistan kaynaklı el-Hayat Gazetesi, ismini açıklamayan bilgi kaynaklarına dayandırdığı haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da önümüzdeki haftalarda İran’a bir ziyaret gerçekleştirebileceğini söyledi.

Muhammed Cevat Zarif’in Erdoğan ile olan görüşmesinde; Tahran-Ankara ve Moskova yetkililerinin bir araya gelerek üç taraflı görüşme gerçekleştirerek Suriye krizini konuşmaları önerisini sunduğu ileri sürüldü.

Tahran’ın, Ankara’yı Rusya-İran-Çin eksenine dahil etmek amacında olduğu söylenirken Suriye Krizinin çözülmesi ve çeşitli yönlerini araştırmak için ortak bir komitenin kurulmasını hedeflediği de iddialar arasında.

Kaynaklar, önümüzdeki haftalarda Erdoğan’ın Tahran’a ziyarette bulunması olasılığının çok yüksek olduğunu söylüyor.