Danıştay üyesi kapısına yazdı: Odamı boşaltmıyorum, hırsızlara her şey caiz

Danıştay Üyesi Prof.Dr. Bülent Olcay, kapısına “Giderken odamı boşaltmayacağım. Hırsızlara her şey caiz” yazılı kağıt astı.

Danıştay üyesi kapısına yazdı: Odamı boşaltmıyorum, hırsızlara her şey caiz

Danıştay 17. Daire Üyesi Prof.Dr. Bülent Olcay odasının bulunduğu ve isminin yer aldığı tabelanın altına “Giderken odamı boşaltmayacağım. Hırsızlara her şey caiz” yazılı kağıt astı.

bulent-olcay.jpg

TBMM’den 29 Haziran’da geçen Danıştay ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından henüz onaylanmadı ancak Danıştay ve Yargıtay’da kimlerin gönderileceği neredeyse isim isim biliniyor. “Cemaatçi” olarak bilinenlerin yanı sıra, Atatürkçü, laik üyelerin de gönderilebileceği konuşuluyor. Danıştay 17. Daire Üyesi Prof.Dr. Bülent Olcay da, Danıştay üyeliğine yeniden seçilemeyecekler arasında gösteriliyor. Olcay, odasının bulunduğu ve isminin yer aldığı tabelanın altına “Giderken odamı boşaltmayacağım. Hırsızlara her şey caiz” yazılı kağıt astı. Prof. Dr. Olcay geçtiğimiz ay Danıştay binasında pencereye asılan cübbenin de kendisine ait olduğunu açıkladı.

Meclis’te görüşülen Yargıtay ve Danıştay’ı yeniden yapılandırma yasasına tepkisini bir Danıştay üyesi, cübbesini Danıştay binasının camına asarak göstermişti. Prof. Dr. Olcay o cübbeyi kendisinin astığını açıkladı.
ndsn.jpg
‘Evet ben astım’

Sözcü‘nün konuştuğu Danıştay Üyesi Bülent Olcay, isminin altına “Hırsızlara her şey caiz” yazısını kendisinin astığını belirtti. “Niçin böyle bir yazı astınız?” sorusuna ise şu karşılığı verdi:

“Odamda çok sayıda kitap var. Burada hayli zengin bir kütüphane bırakıyorum. Eğer o kitaplardan almak isteyenler varsa alsınlar diye kapımın önüne böyle bir not astım. Çünkü bazılarının dini hassasiyetleri nedeniyle giden bir üyenin odasında bıraktığı kitaplar alınır mı, alınmaz mi diye tereddütleri olur. Fetva makamı değilim ama bana göre alınabileceğini belirtmek istedim.”

‘Benden yana helal olsun’

İsminin altındaki kağıtta “Hırsızlara caiz” yazısını büyük yazan Bülent Olcay, kitaplarını ve odasındaki diğer eşyalarını almak isteyenlere bunu kendisinden yana helal ettiğini belirtti. Olcay’ın, kendisine soranlara kitapları için böyle bir yazıyı astığını söylemesine rağmen, farklı kesimlere bu notla mesaj verdiği öne sürüldü. Danıştay Başkanının da böyle bir yazının asıldığını öğrenmesine rağmen sessiz kaldığı, bir çok üyenin ise fotoğraf çekip bunu bazı yargı mensuplarına gönderdiği öğrenildi. İdari Dava Daireleri Kurulu üyesiyken 2011 yılında 17. Daire Üyeliğine “tenzili rütbeyle “geldiğini belirten Bülent Olcay, Danıştay ve Yargıtay üyelerinin kanunla azledilmesini şöyle değerlendirdi:

‘AİHM’e götüreceğim’

“Yapılan düzenleme tamamen Anayasa’ya aykırı. Bu konuda bütün hukukçular hem fikir. Yüksek yargının üyeleri azlediliyoruz. Bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Konseyi’ne götüreceğim. Uluslararası bir kişiliğim var. Uluslararası komisyonlarda değişik dönemlerde görev aldım.”