Danıştay "Başsavcı" seçemiyor

İdari yargının en üst karar organı olan Danıştay'da Başsavcı Mehmet Rıza Ünlüçay, 27 Ekim 2015'te yaş haddinden emekli olması sonrasında Başsavcılık ve üç dairenin başkanlık makamları aylardır boş bulunuyor.

Danıştay

İdari yargının en üst karar organı olan Danıştay’da Başsavcı Mehmet Rıza Ünlüçay, 27 Ekim 2015’te yaş haddinden emekli olması sonrasında Başsavcılık ve üç dairenin başkanlık makamları aylardır boş bulunuyor.

Danıştay’da başsavcılık makamının yanı sıra 4. Daire Başkanı Temmuz 2015’ten, 12. Daire Başkanı Ekim 2015’ten, 11. Daire Başkanı Kasım 2015’ten bu yana seçilemiyor.

Ünlüçay’ın emekliliğinin hemen ardından yeni başsavcıyı belirlemek için seçim başladı. Başsavcılık makamı için Danıştay 8. Dairesi üyesi Alaaddin Ali Öğüş, Danıştay 6. Dairesi Başkanı Habibe Ünal ve Danıştay 12. Dairesi üyesi Halil Yılmaz aday oldu. Aradan geçen 4 aya ve yapılan sayısız tura rağmen başsavcılık seçimlerinden sonuç alınamadı. Seçimlerde adaylar birbirine üstünlük sağlayamıyor.

Adaylardan Öğüş 50-55, Ünal 40-45, Yılmaz ise 60-70 civarında üyenin desteğini alabiliyor. 195 üyeli Danıştay Genel Kurulu’nda adaylardan birinin seçilebilmesi için 98 kişinin desteğini alması gerekiyor.

Adalet Bakanlığı’nın kurdurduğu Yargıda Birlik Derneği ortak aday belirleyemedi

Yargı kaynakları, adaylardan birinin çekilmemesi halinde başsavcılık seçimi düğümünün çözülemeyeceğini vurguladı. Kaynaklar, HSYK seçiminin galibi Adalet Bakanlığı’na bağlı Yargıda Birlik Platformu’nun dernekleşme sonrasında bir aday üzerinde anlaşamamasının seçimlerin uzamasında etkili olduğunu belirtti. Kaynaklar, diğer grupların da kendi adaylarını desteklediklerini, bu nedenle bir adayın seçilecek kadar oy alamadığını söyledi.

Adayların dikkat çeken kararları

Adaylardan Alaaddin Ali Öğüş’ün üyesi olduğu Danıştay 8. Dairesi, 2014 yılında ortaöğretimde türbanı serbest bırakan yönetmelik değişikliğini iptaline ilişkin davaya bakıyor. Bu dava geçtiğimiz günlerde, Danıştay Başsavcılığı’nın yönetmeliğin iptali yönünde görüş bildirmesiyle de gündeme gelmişti.

Adaylardan 6. Daire Başkanı Habibe Ünal, Taksim Gezi Parkı’na yapılmak istenen Topçu Kışlası Projesi’ni önce iptal edilmesine karar vermiş ancak daha sonra yeni atanan üyelerin oylarıyla kaldırılan iptal kararına karşı oy kullanmıştı.

Yine adaylardan Halil Yılmaz üyesi olduğu Danıştay 12. Dairesi, 2010 yılındaki Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) giren ve yapılan usulsüzlük nedeniyle mağdur olan iki kişi, Genel Yetenek ve Genel Kültür alanlarının iptali istemiyle açılan davada verilen red kararını bozarak dosyanın yeniden incelenmesine karar vermişti.