Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, 'PYD ile anlaşma' iddialarını yanıtladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin PYD'yle ateşkes anlaşmasına vardığı iddialarıyla ilgili konuştu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, 'PYD ile anlaşma' iddialarını yanıtladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cerablus operasyonunda Türkiye’nin PYD’yle ateşkes anlaşmasına vardığı iddialarıyla ilgili olarak “PYD’yle anlaşma falan söz konusu değil. Terör örgütüyle bağlantılı bir örgüttür. Dolayısıyla Türkiye’nin anlaşma yapması söz konusu değildir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Saray’da düzenlendi basın açıklamasından başlıklar şöyle:

Eskisine göre daha güçlü, Yenikapı ruhuyla dimdik ayaktayız. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hem bu darbeciler hem de FETÖ’yle mücadele kapsamlı bir şekilde yürütülmektedir. Ta ki, devlette bu hukukun üstünlüğü, liyakat, hesap verebilirlik ilkeleri net bir şekilde tesis edilene kadar. FETÖ, yıllarca bu ilkeleri istismar ederek devleti ele geçirmeye çalıştı.

G20 Zirvesi

Şimdi yapılan da olayın vehametiyle, şiddetiyle bu pisliğin temizlenmesi, devletin yeniden yapılandırılması gibi hadiselerin yeniden yaşanmaması için gerekli adımların atılmasıdır.
Bu pazar günü başlamak üzere Cumhurbaşkanımız Çin’de yapılacak G-20 zirvesine katılacaktır. Zirvede kapsayıcılık, geçen sene ele aldığımız konular gene G-20 liderler zirvesinde etraflı bir şekilde ele alınacak. Bizim geçen sene özellikle terör, terörle mücadele, mülteciler gibi dile getirdiğimiz konuları yeniden gündeme getireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız FETÖ’nün darbe girişimini de gündeme getirme fırsatı bulacak.

G20’de programımız el verdiği ölçüde ikili görüşmelerimizi de orada yapacağız. Türkiye’de yaşanan gelişmeleri de ele alma imkanımız olacak. Bu bağlamda Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi süreci ile ilgili önemli adımlar atılmaya devam ediyor. G20’DE bunun detayları alınmaya devam edecek. Charter seferinin başlaması konusunda Rus hükümetinin verdiği karar biliyorsunuz 3 Eylül’de başlayacak. Memnuniyetimizi ifade etmek istiyorum.

Bir diğer konu ise Fırat Kalkanı Operasyonu, demin de ifade ettiğim gibi darbe girişiminden 6 hafta sonra TSK, sınır güvenliğini sağlamak, terör unsurlarını temizlemek için başlattığı harekatı başarıyla yürütmektedir. Sınır güvenliğimizin sağlanarak sınırlarımız temizlenecek. Türkiye, DAİŞ’le mücadelede uluslararası koalisyonla hareket etmektedir.
Zaman zaman, özellikle ABD’li yetkililerden Türkiye ile terör örgütlerini aynı kefeye koyan açıklamalar duyuyoruz. Bu değerlendirmeleri kabul etmiyoruz. Operasyonun başından beri açıklamalarımız bellidir. Müttefiklerimize gerekli bilgiler zamanında verilmiştir.

Zaman zaman terör örgütünün propagandasını da ana akım siyasi söylemlerde yer edindiğini görüyoruz. Rahatsızlığımızı iletmek isterim. Operasyonun Kürtlerin kazanımlarını engellemek için yapıldığına dair çıkan haberleri kınıyorum. Bizim dünyanın hiçbir yerindeki Kürtlerle sorunumuz yoktur. Suriye Kürtlerinin adı daha dünyada anılmazken Cumhurbaşkanımız 2008’de kürtlere kimlik verilmesini, haklarının teslim edilmesini talep etmişti.

PYD ile ateşkes

PYD’yle anlaşma falan söz konusu değil. Terör örgütüyle bağlantılı bir örgüttür. Dolayısıyla Türkiye’nin anlaşma yapması söz konusu değildir.