Çocuk Cezaevi'nde dayak skandalı: Gizlilik olmadığı halde görüntüler verilmiyor

Gaziantep Çocuk Cezaevi'nde dokuz çocuk gardiyanlarca çırılçıplak soyularak dövüldü.

Çocuk Cezaevi'nde dayak skandalı: Gizlilik olmadığı halde görüntüler verilmiyor

Gaziantep’te, iddiaya göre, tutuklanan dokuz çocuk cezaevine girerken çırılçıplak soyundurularak dövüldü. Çocukların avukatı, cezaevinin kamera kayıtlarının kendilerine verilmesini istedi. Savcılık gizlilik kararı olmadığı halde gerekçe belirtmeden talebi reddetti. Avukatın başvurduğu mahkeme ise “Bu iş, başsavcılığın iç işi, ben karışamam” diye yanıt verdi.

Hürriyet Gazetesi’nden İsmail Saymaz’ın haberine göre Gaziantep’te, 21 Mart’ta tamamı 18 yaşından küçük olan dokuz çocuk tutuklanarak, Gaziantep E Tipi Cezaevi’ne konuldu. İddiaya göre bu çocuklar cezaevine girerken gardiyanlar tarafından çırılçıplak soyularak tekme tokat dövüldü. Avukatları Hasan Önder Sulu, 1 Nisan’da Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, çocukların cezaevine girişlerine, aranmalarına ve koğuşlarına götürülmelerine ilişkin görüntülere el konmasını ve bir örneğinin kendilerine verilmesini istedi.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, gizlilik kararı olmadığı halde, görüntülerin verilmesini reddetti. Sulu da Gaziantep 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti. İtirazı değerlendiren hakim, talebi değerlendirmenin hakimliğin görevi alanında olmadığını belirterek, “Bu talebin başsavcılığın iç bünyesinde çözülmesi gereken husus olduğunu, hakimliğin talepte bulunana örnek vermesi hususunda karar verme yetkisi ve görevinin bulunmadığını” kaydetti.

Avukat Sulu, “Dosyada gizlilik kararı yok. Mağdurların dosyaya erişimi gerekçesiz şekilde engelleniyor. Bunun bir yaptırım da yok. İtiraz yaptığımız merci, savcılığı denetlemesi gerekirken, bu yola başvurmuyor. Denetim mekanizmaları çalışmıyor” dedi.