Cizre'den gelen 137 cenaze teşhis için bekletiliyor

Cizre Kriz Masası’nın derlediği verilere göre, Cizre’den getirilen cenaze sayısı 167'yi buldu. 137 cenaze teşhis edilmeyi bekliyor.

Cizre'den gelen 137 cenaze teşhis için bekletiliyor

Cizre Kriz Masası’nın derlediği verilere göre, Cizre’den getirilen cenaze sayısı 167’yi buldu. 167 kişiden sadece 30 cenazenin kimliği tespit edilerek ailelerine teslim edilebildi. Kriz Masasının verilerine göre, 137 cenazenin 18’inin Şanlıurfa’da, 62’sinin Silopi’de, 10’unun Şırnak’ta, 12’sinin Mardin’de, 15’inin Cizre’de ve 20’sinin de Gaziantep’teki sağlık kuruluşlarında bekletiliyor.

DBP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı ile son gelişmeleri kamuoyu ile paylaşan kriz masası üyeleri adına konuşan DBP parti meclisi üyesi Ayşegül Çoban, bodrumlar dışında Cizre’de 21 kişinin daha işkence ile öldürüldüğünü, cenaze sayısının 200’ün üzerinde olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Çoban, Mardin Cumhuriyet Savcılığı’nın cenazelerin teşhise elverişli olmadığını gerekçe göstererek DNA karşılaştırmaları ve otopsi beklenmeden defnedilmelerini istediğini de savundu. DBP üyesi, “Bu talep Cizre’de uygulanan vahşi katliamın üstünü örtme ve sonrasında yapılması planlanan muhtemel katliamlara da zemin hazırlamaktadır” dedi.

Ayşegül Çoban, ilgili bakanlığın DNA eşleşmesi olmadan defin yapılmayacağını belirtmesine rağmen 3 cenazenin kimliği tespit edilmeden toprağa verildiğini belirtti. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre’den DNA örneği vermeye gelemeyen aileler olduğunu hatırlatan Çoban, bazı kişilerin ailelere ulaşıp “Gelin cenazelerinizi alın” dediklerini de söyledi. Çoban, ailelere cenaze ve DNA örnekleri için kriz masasına başvurması çağrısı yaptı.