Cizre'de ne oldu?: TRT Cizre'de yapıldığını duyurduğu operasyonun haberini geri çekti

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyareti öncesinde yaşanan bu olayın Başbakan tarafından dahi yalanlanması sonrasında devlet kanalı TRT'nin yayınlayıp geri çektiği operasyonun haberinin amacı merak ediliyor.

Cizre'de ne oldu?: TRT Cizre'de yapıldığını duyurduğu operasyonun haberini geri çekti

TRT Haber, dün gece kendisinin duyurduğu Cizre’de yaralıların sığındığı bodrum kata operasyon yapıldığı ve katliama dönüşen operasyonda 60 kişinin hayatını kaybettiği haberini yayından kaldırırken operasyona ilişkin çelişkili haberler gelmeye devam ediyor.

Devlet kanalının büyük bir infiale neden olan ve açık bir provokasyona dönüşen böyle bir katliam haberini yapıp geri çekmesinin nedeni ise merak ediliyor.

Operasyon nereye yapıldı?

Yapıldığı iddia edilen operasyonun önce bir süredir haber alınamayan “23 numaralı bina”ya yapıldığı duyurulurken daha sonra bu binanın da bulunduğu Bostancı Sokak’taki başka binalara operasyon yapıldığı duyuruldu.

Yeni Şafak gazetesi ise önce Bostancı Sokak’ta geniş bir operasyon yapıldığını açıklarken daha sonra operasyonun “3154 numaralı bina”ya yapıldığını yazdı.

Öte yandan, bölgedeki kaynaklar da operasyonun yaralıların sığındığı binaya yapılıp yapılmadığından emin olamadıklarını ancak o bölgeden büyük patlamaların geldiğini ve geçtiğimiz günlerde yangın çıkan binaya operasyon yapılmış olabileceğini duyurdular.

Operasyonda kaç kişi hayatını kaybetti?

Dün gece TRT Haber’in önce altyazıyla duyurduğu ve sonra tüm kanallardan servis edilen haberinde 60’a yakın insanın hayatını kaybettiği duyurulurken daha sonra Yeni Şafak gazetesi bölgedeki polis kaynaklarına dayandırdığı haberde operasyonda 30’dan fazla insanın öldürüldüğünü yazdı.

Ancak bugün yapılan açıklamalarda Şırnak Valiliği, dünden bu yana ilçede öldürülen PKK’lilerin sayısını 10 olarak açıklarken Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise Cizre’de bir binada 30’a yakın kişinin yanmış halde bulunduğu bilgisini aldıklarını söyledi.

Cizre’de iki ayrı binada yaralıların olduğunu bildiklerini belirten Sarıyıldız şunları aktardı: “Binaların ikincisinde çoğu yaralı 62 insan olduğu bilgisi mevcuttu bizde. Onlarcasının katledildiği kesin. Zaten daha önce dokuz kişi yakılarak katledilmişti. Bir çocuk kapıda infaz edilmişti. Katledilenlerin cenazeleri de bu binada bulunuyordu. Şimdi de Petröl’ün arkasındaki evde 30’a yakın kişinin yanmış halde bulunduğu ve bedenlerinde kurşun izi olmadığı bilgisi bize ulaştı.”

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı ise bu sabah, “Cizre konusunda 112 çağrı merkezimize ulaşan herhangi bir yardım talebi veya ihbar olmamıştır.” diye bir açıklamada bulunarak kafaları iyice karıştırdı.

Çatışma yaşandı mı?

Dün gece operasyon yapıldığı haberinin gündeme düşmesi ile birlikte bölgedeki kaynaklar Cizre ilçesinde o bölgede çatışma yaşanmadığını ancak akşam saatlerine doğru büyük patlama seslerinin duyulduğunu bildirirken bir binaya yapılan operasyonda içeriden de ateş açıldığı açıklanmasına rağmen operasyon düzenleyen güvenlik güçlerinin kayıplarına ilişkin hiçbir haberin yapılmaması da şüphe çekti.

Yine, dün gece sosyal medyada paylaşılan ve operasyon sonrasında çekildiği iddia edilen bazı fotoğraflar ve HDP milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın yanmış cenazelere ilişkin açıklamaları ise operasyonun en başından bir katliam olarak planlandığı ihtimalini gündeme getirdi.

Bununla birlikte, yine çatışma yaşanmadığı ve kimyasal silah kullanıldığı iddiaları da gündeme geldi.

Başbakan Davutoğlu: Resmi olmayan açıklamalara itibar etmeyin

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Cizre’de çıkan 60 teröristen öldürüldüğü haberlerine ilişkin “Dün bu şekilde çıkan haberlerle ilgili olarak şunu söyleyeyim; resmi olarak bizim tarafımızdan teyid edilmemiş hiçbir habere itibar edilmesin. Öyle bir algı oluşturuluyor ki, çok sayıda yaralı olan binaya operasyon yapılmış vs. diye. Biz yaralıların taşınması konusunda, terörist olsa da olmasa da çaba sarfettik. Önümüzdeki kısa bir süre içinde inşallah Cizre’de operasyon tamamlanacak. Türkiye’deki mücadele çok şeffaf bir biçimde yürütülecektir. Sayın valimizin yaptığı açıklama temel referans olarak alınmalıdır” açıklamalarında bulundu.

Merkel ziyareti öncesi ne hedeflendi?

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyareti öncesinde yaşanan bu olayın Başbakan tarafından dahi yalanlanması sonrasında devlet kanalı TRT üzerinden yayılan operasyonun haberinin amacı merak ediliyor.

http://gazetemanifesto.com/2016/02/08/cizrede-operasyon-devlet-kanali-yalan-haber-mi-yapti/