'Cinsiyet' ayarı yapan Kanada, Ortadoğu'ya silah ihracatında ikinci!

Geçtiğimiz günlerde milli marşındaki değişiklikle gündeme gelen Kanada, Ortadoğu'ya silah ihracatıyla da öne çıkıyor.

'Cinsiyet' ayarı yapan Kanada, Ortadoğu'ya silah ihracatında ikinci!

Kanada meclisi geçtiğimiz gün, ülkenin milli marşında doğrudan erkeklere hitap eden bölümlerin cinsiyetsiz ifadelerle değiştirilmesine onay vermişti. Karara göre, marşta geçen “oğullarının komutasında” ifadesi “hepimizin komutasında” olarak değiştirildi. Değişiklik teklifi, iktidardaki Liberal Parti’nin milletvekili Mauril Belanger tarafından yapıldı.

Ancak ‘cinsiyetsiz’ Kanada, Ortadoğu’da devam eden çatışmalardaki ‘kirli’ rolüyle de öne çıkıyor. İngiltere merkezli Jane’s Defence Weekly adlı silah ve savunma sanayi dergisinin yayınladığı bilgilere göre Kanada, ABD’den sonra Ortadoğu’ya silah ihraç eden en büyük ikinci ülke.

Dergi tarafından yayınlanan bilgilere göre Kanada, 2015 yılında 2.7 milyar Amerikan Doları değerinde silah ihracı ile ABD’den sonra Ortadoğu’ya silah ihraç eden en büyük ikinci ülke. Aynı derginin bir önceki raporunda ise Kanada Ortadoğu’ya silah ihraç eden altıncı büyük ülke konumundaydı.

Yine aynı bilgilere göre Ortadoğu’da yabancı ülkelerden en çok silah satın alan ülke ise Suudi Arabistan. Derginin baş analisti Ben Moores yaptığı açıklamada “Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin silah sanayisine harcadıkları para, Batı’nın tamamının harcadığından daha fazla” dedi.