Çinli patron Trump'ı uyardı: Amerikalılar işini kaybeder

"Bir şeyler yanlış giderse 20 bin Amerikalı işsiz kalır."

Çinli patron Trump'ı uyardı: Amerikalılar işini kaybeder

Çin’in en zengin insanı olarak kabul edilen, emlak ve eğlence şirketi Dalian Wanda Grubu’nun sahibi milyarder Wang Jianlin, CNN’e verdiği röportajda Donald Trump’ı Çinli şirketlerin önünü kesmemesi konusunda uyardı.

Amerika’nın en büyük sinema salonları zinciri AMC sinemalarının da sahibi olan ve “Jurassic Park”, “Interstellar”, “The Hangover” ve “Batman” serilerinin de çekildiği Legendary Entertainment stüdyolarını 2016’nın başında satın alan Wanda Grubu’nun sahibi Wang, Amerikan Sinema Filmleri Derneği Başkanı’nın kendisine yönelttiği: “Yakında Trump ile görüşeceğim. Benden ona söylememi istediğiniz bir şey var mı?” sorusuna, “ABD’ye 10 milyar dolar yatırım yaptım ve 20 bin insana iş sağladım. Bir şeyler yanlış giderse 20 bin Amerikalı işsiz kalır” şeklinde yanıt verdiğini söyledi. Wang, Trump’ın Çin’e ve Çinli işadamlarına yönelik tutumuna 20 bin Amerikalı’nın işi üzerinden yanıt vererek, Çin ve ABD arasındaki gerilimlerin faturasının emekçilere kesileceğini şimdiden gösterdi.

Wang ayrıca Hollywood’un en büyük stüdyolarından Warner Bros. ve 20th Century Fox’u almak istediğini belirtti. Wang, ABD eğlence sektöründeki gücünü Trump’a karşı nasıl kullanacağını şu şekilde belirtti: “Sanırım Trump’ın Çinli şirketlere nasıl bir tutum takınacağını görmemiz için koltuğuna oturmasını beklemeliyiz. Trump’ın bu süre içinde Hollywood’un geleceği ile Çin ekonomisinin büyümesi arasındaki ilişkiyi anlaması gerekiyor.”

ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın Çin’e karşı tutumu bilinse de gerçekten nasıl bir politika izleyeceği tam olarak bilinmiyor. Ancak başkan seçildikten itibaren Çin ürünlerine %45 gümrük vergisi getireceğini söylemesi, Tayvan Cumhurbaşkanı ile telefonda görüşmesinin ardından Çin ile diplomatik bir kriz yaşanması ve son olarak Wanda Grubu’nun sahibi Wang Jianlin’in açıklamaları, Trump döneminde ABD’nin Çin ile ilişkilerin oldukça gergin ve hareketli geçeceğini gösteriyor.