Çin'den KDHC çıkışı: BM, KDHC'nin nükleer denemelerine karşılık vermeli

Çin KDHC'ye etkili bir karşılık verilmesi gerektiğini açıkladı.

Çin'den KDHC çıkışı: BM, KDHC'nin nükleer denemelerine karşılık vermeli

Bugüne kadar uluslararası arenada Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) yanında yer alan Çin Halk Cumhuriyeti’nden Birleşmiş Milletlere çağrı yapıldı.

Çin, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) KDHC’nin eylül ayında yaptığı beşinci nükleer silah denemesine etkili bir karşılık vermesi gerektiğini açıkladı.

Edinilen bilgilere göre, BMGK’de Pyongyang yönetimine karşı yeni bir yaptırım kararı onaylanacak.

Karar doğrultusunda ülkenin kömür gelirleri 400 milyon dolar civarında tutulurken, bakır ve gümüş gibi madenleri ihraç etmesine de yasak getirilecek.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, söz konusu nükleer deneme sonrası BMGK’nin ilgili bir karar çıkarmasını desteklediklerine işaret ederek, ancak kararın KDHC halkının olağan insani, yaşamsal ve kalkınma gereksinimlerini engellememesi gerektiğini vurguladı.

BMGK’nin beş daimi üyesinin karar taslağı üzerinde mutabık kaldığını kaydeden sözcü, geçici üyelerin ise istişarelerini sürdürdüğünü dile getirdi.

Çinli sözcü, tüm üyelerin bu konuda derhal mutabakat sağlamaları, böylece dünyaya net ve müşterek bir mesaj vermeleri çağrısında bulundu.

Sözcü Geng, BM’nin tüm üyelerinin BMGK kararlarına uyması gerektiğinin de altını çizdi.

Çin, daha önce KDHC’ye yönelik ambargo kararlarını da desteklemiş, ancak ticaretini sürdürmeye devam etmişti.

(CRI Türkçe)