Çin'den ABD'ye savaş gemisi uyarısı!

Çin, ABD'yi Güney Çin Denizi'ne daha fazla savaş gemisi göndermeme yönünde uyardı.

Çin'den ABD'ye savaş gemisi uyarısı!

Çin’in Washington Büyükelçisi Cui Tiankai, Amerikan hükümetinin Güney Çin Denizi’ne daha fazla savaş gemisi ve uçak göndermesi halinde, bunun tek sonucunun bölgenin askerileşmesi olacağını söyledi.

Büyükelçi Cui Tiankai, Brookings Enstitüsü’ne Bağlı John L. Thorton China Center tarafından düzenlenen Liderlik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Güney Çin Denizi hakkında özellikle ABD yetkililerinin beyanatları ve Amerikan ordusunun eylemlerinden kaynaklanan endişelerini dile getirdi.

ABD’nin Güney Çin Denizi’nde askerileşmeye karşı olduğunu iddia ettiğini, buna karşın gittikçe bölgeye daha fazla askeri gemi ve uçak gönderdiğine dikkat çeken Cui Tiankai, önlenmediği takdirde bu eylemlerin tek sonucunun bölgenin daha fazla askerileşmesi olacağı uyarısında bulundu.

ABD ordusunun sözde seyrüsefer serbestisi operasyonlarının aslında BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde tanımlanan seyrüsefer serbestisine karşı önlem olarak tasarlandığına dikkat çeken Cui Tiankai, ABD’nin sözleşme maddeleri sebebiyle donanma hareketlerinin kısıtlanmasından duyduğu kaygılardan dolayı böyle bir önleme başvurduğunu vurguladı.

Filipinler gibi bazı ülkelere üstü kapalı atıfta bulunan Cui Tiankai, ABD’nin söz konusu açıklamaları ve eylemlerinin bazı ülkeleri daha agrasif ve kışkırtıcı olmaya teşvik edeceğini de belirtti.