Çin’de ev içi şiddet artık suç

Çin’de kadınla karşı ev içi şiddetin her türlüsünü yasaklayan ve suç sayan yasa 1 Mart itibariyle yürürlüğe girdi. Yasaya göre ev içi şiddet sadece fiziksel şiddet olarak değil, aynı zamanda psikolojik şiddet olarak da yasaklanarak bir suç haline geliyor. Buna göre suistimal/şiddet bildirildiği andan itibaren polis anında müdahale ederek şiddeti durduracak ve kanıtları toplayacak. Polis,... View Article

Çin’de ev içi şiddet artık suç

Çin’de kadınla karşı ev içi şiddetin her türlüsünü yasaklayan ve suç sayan yasa 1 Mart itibariyle yürürlüğe girdi.

Yasaya göre ev içi şiddet sadece fiziksel şiddet olarak değil, aynı zamanda psikolojik şiddet olarak da yasaklanarak bir suç haline geliyor.

Buna göre suistimal/şiddet bildirildiği andan itibaren polis anında müdahale ederek şiddeti durduracak ve kanıtları toplayacak. Polis, ayrıca şiddet mağdurunun tıbbi müdahaleye erişimini ve raporlamanın sağlanmasından sorumlu olacak.

Mahkemenin 72 saat içerisinde karar vermesini hükme bağlayan yasaya göre tehlikedeki kişiler korumayla birlikte tehdit oluşturan kişinin evden çıkarılmasını talep edebilecek.

Yeni yasa her türlü ev içi şiddeti yasaklarken evli veya birlikte yaşayan çiftlerle, çocukları ve yaşlıları da kapsıyor.

Ailenin itibarını zedelediği gerekçesiyle bugüne kadar göz ardı edilen ev içi şiddet Çin’de de küçümsenmeyecek oranlarda.  Çin Halk Cumhuriyeti Komünist Partisi’ne bağlı Bütün Kadınlar Federasyonu’nun bildirdiğine göre evliliklerinde şiddet yaşayan kadınların oranı yüzde 25 olmasına rağmen yılda sadece 40 ila 90 bin arasında kadın ev içi şiddet nedeniyle başvuruda bulunuyor.