Çin ve Vietnam Başbakanları arasında kritik görüşme

Vietnam Komünist Partisi'nin 12. Kongresi sonrasında yeni kurulan hükümet adına Çin'e ilk ziyaret Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc tarafından yapıldı.

Çin ve Vietnam Başbakanları arasında kritik görüşme

Çin Başbakanı Li Keqiang dün başkent Pekin’de Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc’la görüştü.

Li görüşmede yaptığı konuşmada, Vietnam’ın izlediği kendine özgü sosyalist yolun ve reformların Çin tarafından desteklediğini belirterek, ortak çaba harcayarak ikili ilişkileri sağlıklı ve istikrarlı bir rotada tutmaya ve iki halka yarar getirmeye hazır olduklarını belirtti.

Pek çok alanda işbirliği

Li Keqiang ve Nguyen Xuan Phuc, Laos’ta düzenlenen Doğu Asya Zirvesi’ne birlikte katıldıktan sonra dün Pekin’de bir kez daha buluştu. Bu, Phuc’un Nisan ayında başbakanlık görevine başlamasından sonra ilk resmi Çin ziyaretini gerçekleştiriyor.

Son yıllarda iki ülke liderleri arasında üst düzey ziyaretler artıyor. İki lider görüşmede Çin-Vietnam ilişkilerini olumlu olarak değerlendirdi.

Çin Başbakanı Li, Çin ve Vietnam’ın deniz, kara ve finans olmak üzere üç alanda işbirliğini geliştirmesini istedi. Li, ikili projelerin Lancang Nehri-Mekong Nehri Alt Bölgesi Geliştirme Stratejisi’yle Kenetlenmesi, altyapı inşası, endüstriyel kapasite, ticaret, yatırım ve finans gibi alanlarda somut işbirliğini güçlendirmeleri arzusunu dile getirdi.

Nguyen Xuan Phuc ise yaptığı konuşmada, Vietnam ile Çin arasında geleneksel dostluğun korunarak, ikili ilişkilerin istikrarlı ve sağlıklı şekilde geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Konuk başbakan bu tutumun, Vietnam hükümetinin öteden beri izlediği siyasetin bu olduğuna işaret etti. Nguyen Xuan Phuc, Vietnam’ın Çin’le çeşitli alanlarda ve çeşitli düzeylerde temasları ve somut işbirliğini derinleştirmeye hazır olduğunu kaydetti.

İki başbakan, dünkü görüşmede yoğun ilgi çeken Güney Çin Denizi sorununa da değindi.
Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, iki taraf, fikir ayrılıklarını yönetmek ve denizde işbirliğini ilerletmek suretiyle, denizde ve bölgede barış ve istikrarı koruma konusunda anlaştı.

Vietnam Başbakanı’nın Çin’e ilk ziyareti

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Liu Zhengmin, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekti:

“Sözde hassas konular, esas olarak iki ülkenin tarihten kalan deniz sorunları. İki taraf, birkaç yıl önce imzalanan deniz sorununun çözümünü amaçlayan ilkelerle ilgili anlaşma ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku dahil uluslararası hukuk kuralları uyarınca, müzakere ve diyalog yoluyla iki ülke arasında anlaşmazlığın çözülmesini kabul etti. Anlaşmazlığın çözümünden önce, denizde işbirliği güçlendirilerek Çin ile Vietnam arasında hükümetlerarası müzakere mekanizması çalıştırılmalı. İki ülke arasında birkaç yıldır önemli rol oynayan bu mekanizmaya dayanarak, iki ülkenin denizde işbirliği sürekli geliştirilmeli.”

Liu Zhengmin, Vietnam Komünist Partisi 12. Kongresi’nin ardından bu ülkede hükümet yapısının değiştirildiğini, değişiklik sonrası bir Vietnam liderinin ilk kez Çin’i ziyaret etmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti:

“Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc’ın büyük bir heyetle Çin’e gelmesi, Vietnam’da yeni hükümetin Çin’le ilişkilere verdiği önemi yansıtıyor. Çin de bu ziyarete büyük önem veriyor. İki lider, işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda hemfikir. Bu ziyaret, Çin-Vietnam ikili dostluk işbirliğine elverişli bir temel atacak.”

Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) Daimi Komitesi Başkanı Zhang Dejiang ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi Başkanı Yu Zhengsheng de dün Nguyen Xuan Phuc’la ayrı ayrı görüştü. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in de Nguyen Xuan Phuc’la görüşmesi planlanıyor.
İki ülkenin ilgili birimleri arasında ekonomi, ticaret, endüstriyel kapasite, altyapı tesisleri ve eğitim gibi alanlarda çok sayıda işbirliği anlaşması imzalandı.

10 Eylül’de Çin gezisine başlayan Nguyen Xuan Phuc daha önce Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nin Nanning kentinde düzenlenen 13. Çin-ASEAN Uluslararası Fuarı’na katıldı. Vietnam bu sene fuarın konuk ülkesi olarak seçildi.

Nguyen Xuan Phuc, Çin’in ana kesimindeki temaslarını tamamladıktan sonra Hong Kong’a geçecek.