Çin ve Tayvan muhalefetinden tek Çin vurgusu

ÇKP ve KMT, tek Çin ilkesinde ısrarlı olacaklarını ve Tayvan bağımsızlığına karşı çıktıklarını bildirdiler.

Çin ve Tayvan muhalefetinden tek Çin vurgusu

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping dün Pekin’de Tayvan adasında ana muhalefet partisi konumunda yer alan Kuomintang Partisi (KMT) Başkanı Hong Xiuzhu ile bir araya geldi. İki parti, tek Çin ilkesinde ısrarlı olacaklarını ve Tayvan bağımsızlığına karşı çıktıklarını bildirdiler.

Xi Jinping görüşmede yaptığı konuşmada, tarihte ÇKP ve KMT’nin Çin milletinin temel çıkarlarını korumak için etkin şekilde işbirliği yaptıklarını hatırlattı. Xi bu konuda şunları kaydetti:

“Tarihte Çin Komünist Partisi ve Kuomintang Partisi arasında büyük anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Ancak ölüm ve yaşam gibi milletin geleceğini belirleyen kritik konularda hep işbirliği yaptı, dolayısıyla millet ve devletin gelişmesinde yeri doldurulamaz bir rol oynadı. ”

Xi Jinping, ÇKP ve KMT’nin 2005 yılında “Tayvan Boğazı’nın İki Yakası’nda barışçı gelişme perspektifi” adlı belgeyi birlikte yayımladıklarına işaret ederek, 2008 yılından bu yana, iki partinin boğazın iki yakası arasındaki ilişkilerin barışçıl bir şekilde geliştirilmesi için etkin çaba harcadıklarını vurguladı. Xi Jinping bu konuda şunları kaydetti:

“Aslında, en doğru tarihi değerlendirmeyi halk yapar. ÇKP ve KMT’nin iki yaka arasındaki barışçı gelişme için harcadıkları çabalar unutulamaz. Aslında ortak kader topluluğu, diğer deyişle, tek Çin ilkesinde ısrar etmek, iki yaka halklarının ortak arzusudur. Çin milleti, vatanın bölünmesine de asla izin veremez. ÇKP ve KMT, millet ve tarih için sorumluluklarını yerine getirerek, iki yaka arasında barışçı gelişme çizgisinden hareket etmeli, tek Çin ilkesinde ısrarlı olmalı, Tayvan’ın bağımsızlığına kararlılıkla karşı çıkmalı, böylece iki yaka halklarına daha fazla çıkar getirmeli ve Çin milletinin ulu rönesansına kavuşması için katkı sağlamalı. ”

Xi Jinping, özellikle ÇKP ile KMT’nin tek Çin temelinde iki yaka arasında birbirlerine düşmanlık durumunu ortadan kaldırmaları, böylece barışçı sözleşmeye varmaları gibi önemli konuları ele alabileceklerini söyledi.

Xi Jinping’in tutumlarına KMT Başkanı Hong Xiuzhu’dan da destek geldi. Hong Xiuzhu, ÇKP ve KMT’nin iki yaka arasında 1992 yılında varılan ve tek Çin ilkesini öngören görüş birliğinde ısrarlı olmaları, Tayvan bağımsızlığına karşı çıkmaları, diyalog mekanizmasını artırmaları, böylece iki yaka arasında barışçı gelişmeyi hızlandırmaları gerektiğini söyledi. Hong Xiuzhu bu konuda şunları kaydetti:

“Tek Çin ilkesinden ayrılırsak, iki yaka arasındaki ilişkiler kesintiye uğrayacak ve çıkmaza düşecektir. Bu durum iki yaka halklarının ciddi endişesidir. Bu nedenle biz, iki yaka halklarının çıkarlarını korumak için toplum, ekonomi, kültür, gençlik, ticaret alanlarındaki işbirliğini yeni düzeye taşımalıyız. KMT olarak, iki yaka arasında halklar arası değişim sorumluluğunu yerine getireceğiz, ÇKP ile diyalog mekanizması aracılığıyla ilgili sorunları çözeceğiz, halkların çıkarlarını ilgilendiren konularda elimizden geleni yapacağız. ”

Edinilen bilgilere göre, İki Yaka Barışçı Gelişme Forumu 2-3 Kasım’da Beijing’de yapılacak. Forumda başta “karşılıklı siyasi güven ve olumlu etkileşim” olmak üzere birçok önemli konuda görüş alışverişinde bulunulacak.

(CRI Türkçe)