Çin: Tayvan bağımsızlık halüsinasyonundan vazgeçmeli

Cumartesi günü Tayvan’da yapılan seçimleri kazanan, adanın ilk kadın lideri Tsai Ing-wen’nin bağımsızlık yanlısı konuşmaları sonrasında Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan’a “bağımsızlık halüsinasyonu görmekten vazgeçmesi” konusunda uyarıda bulundu.  Çin’in devlete ait basın kuruluşlarında Tayvan’ın bağımsızlık için atacağı her adım Tayvan’ın “zehiri” olarak nitelendirildi. Tayvan’da bağımsızlık yanlısı Tsai Ing-wen’in seçimi kazanması Çin ile Tayvan arasındaki gerilimin daha... View Article

Çin: Tayvan bağımsızlık halüsinasyonundan vazgeçmeli

Cumartesi günü Tayvan’da yapılan seçimleri kazanan, adanın ilk kadın lideri Tsai Ing-wen’nin bağımsızlık yanlısı konuşmaları sonrasında Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan’a “bağımsızlık halüsinasyonu görmekten vazgeçmesi” konusunda uyarıda bulundu.  Çin’in devlete ait basın kuruluşlarında Tayvan’ın bağımsızlık için atacağı her adım Tayvan’ın “zehiri” olarak nitelendirildi.

Tayvan’da bağımsızlık yanlısı Tsai Ing-wen’in seçimi kazanması Çin ile Tayvan arasındaki gerilimin daha da artacağına işaret ediyor.

Tayvan’da son yıllarda özellikle gençler arasında artan bağımsızlık arzusu ve oluşmaya başlayan “Tayvanlı” kimliği iki ülke arasındaki gerginliği tırmandırıyor. Ancak Tayvanlıların birçoğu bu durumun Çin’in Tayvan’ı işgali ile sonuçlanacağını düşünüyor.

Tayvan hükümetinin iddiasına göre yüzlerce füze adayı hedef alarak kilitlenmiş durumda. Çin ordusunun “bağımsızlık yanlısı en ufak bir girişimde savaş için cephenin hazır olduğu” açıklaması da bu durumu doğrular nitelikte.

Çinlilerin sosyal medya paylaşımlarında gözlenen ise, Tayvan’ın bağımsızlık girişimi durumunda adanın işgal edilmesi yönünde Çin ordusuna destek verdikleri yönünde.

Güney Çin Denizi’nde süren gerilimin Tayvan’ın bağımsızlık talebinin artmasıyla yükselmesi bekleniyor.