Çin'den kritik Moskova Deklerasyonu değerlendirmesi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye krizinin siyasi yollardan çözülmesine yardımcı olan tüm çabaları desteklediklerini açıkladı.

Çin'den kritik Moskova Deklerasyonu değerlendirmesi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying bugün Pekin’de yaptığı açıklamada, Suriye krizinin siyasi yollardan çözülmesine yardımcı olan tüm çabaları desteklediklerini açıkladı.

Sözcü Hua Chunying, ateşkesin hayata geçirilmesi ve şiddete son verilmesi, insani yardım çalışmalarının istikrarlı ilerletilmesinin krizi çözebilecek önemli unsurlar olduğuna işaret ederek, bu unsurların Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda siyasi görüşmelerin yeniden başlatılmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

BM, Suriye sorunu barış görüşmelerini gelecek yılın Şubat ayında yeniden başlatacaklarını açıkladı. Bu konuda Çin’in tutumunu açıklayan Sözcü Hua Chunying, ilgili tarafların barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için harcadıkları tüm çabaları destekleyeceklerini bildirdi. Hua, Rusya, Türkiye ve İran’ın Suriye konusunda uzlaşmasına ise olumlu baktıklarının altını çizdi.

 

Terörle mücadele dünyanın önceliği olmalı

Son dönemde meydana gelen terör olayları sonrası Çin’den terörle etkin uluslararası mücadele çağrısı yükseldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “Uluslararası toplum ve bölgesel ülkeler için her türlü şiddet ve terör eylemiyle mücadele müşterek görev haline gelmelidir” dedi.

Sözcü Hua, Rus Büyükelçi Karlov ile hayatını kaybeden diğer terör ve şiddet kurbanları için taziye dileklerini sundu ve Çin’in her türlü terör faaliyetine kararlılıkla karşı çıktığını vurguladı.

Terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulunan Hua, BM’nin bu konuda öncü rol oynaması gerektiğini belirtti.

 

Saldırıların ortak yanı ‘radikal dincilik’

Düşünce kuruluşu Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nün Güvenlik ve Silah Kontrol Çalışmaları Direktörü Li Wei, ilk bakışta Almanya ve Türkiye’deki saldırılar arasında doğrudan bağ görünmediğine, fakat her iki olayın da radikal dincilikle örtüştüğüne dikkat çekti.

Li, 2017 yılında IŞİD’e karşı savaşın süreceğini ve bunun neticesinde Batı ülkelerindeki terör saldırılarının artabileceğini uyarısında bulundu.

“Sene sonundaki üç saldırı aynı zamanda bir sinyal” ifadesini kullanan Ningxia Üniversitesi Çin-Arap Araştırma Enstitüsü Direktörü Li Shaoxian de, sözlerine “2017 yılında terör risklerinin ciddi şekilde artabileceğinden kaygılıyım” şeklinde devam etti.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Shanghai İşbirliği Örgütü Araştırma Merkezi Genel Sekreteri Sun Zhuangzhi ise, Rusya’nın Büyükelçi’ye saldırı olayını etraflıca soruşturacağını ve suça karışanları sert biçimde cezalandıracağını dile getirdi.

Yeni onarılan Rusya-Türkiye ilişkilerinin suikast olayından etkilenmeyeceği görüşünü dile getiren Sun Zhuangzhi, iyi ilişkilerin her iki tarafın faydasına olduğunu söyledi.

Çin Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ruan Zongze, terör saldırısı karşısında Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in Suriye’de geri adım atmayacağına işaret etti.

Ruan, “Putin, Türkiye’yle daha fazla uzlaşma arayacaktır ve muhtemelen Suriye’deki duruma istikrar kazandırmak için daha fazla askeri güç gönderecektir” dedi.

(CRI Türkçe)