Çin Komünist Partisi yolsuzluk ve disiplin için toplandı

Çin Komünist Partisi 6. Plenumu bugün toplanıyor.

Çin Komünist Partisi yolsuzluk ve disiplin için toplandı

Çin Komünist Partisi 6. Plenumu bugün toplanıyor. 4 gün sürecek olan plenumda parti içinde ve ülkede yaşanan yolsuzluk sorunlarının ağırlıklı olarak tartışılacak. Genel Sekreter Xi Jinping’in 2017’deki parti kongresi öncesi yapılan son plenumda parti içinde etkisini artırması bekleniyor. Plenuma yaklaşık 370 Merkez Komite üyesi katılıyor.

Yolsuzluk sorununun büyük bir problem haline gelmeye başlamasıyla, bu güne kadar edinilen tecrübelerin bir bütün haline getirilip “yolsuzlukla mücadeleyi kurumsallaştırma” plenumun başlıca hedeflerinden birisi. Xi, göreve başladığı 2012 yılından itibaren parti içi disiplin ve yolsuzlukla mücadele konularına ağırlık vermişti. Bu konularla ilgili olarak görevlendirdiği Wang Qishan, bu güne kadar 23’ü Merkez Komite üyesi olmak üzere toplamda 150 parti ve hükümet görevlisini yolsuzluk ve parti içi disipline aykırı hareket etmelerinden dolayı görevden aldı. 6. Plenum’un önemi ise artık bu görevin tek bir kişinin yükü olmaktan çıkartıp, yolsuzlukla mücadeleyi kurumsal bir hale getirilecek olması.

5 yıllık görev süreleri içerisinde ortalama olarak 7 Plenum toplayan ÇKP, ülke gündemiyle ilgili kararların çoğunu bu toplantılarda alıyor.