Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı: Filistin'in başkenti Doğu Kudüs

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping Ortadoğu ziyaretinin ikinci durağı olan Mısır’a dün ulaştı.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı: Filistin'in başkenti Doğu Kudüs

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping Ortadoğu ziyaretinin ikinci durağı olan Mısır’a dün ulaştı. 12 yıldan sonra ilk kez bir Çin devlet başkanı Mısır’ı ziyaret ederken, Xi, havaalanında Sisi tarafından karşılandı.

Sisi ile Çin yönetiminin son dönemlerde arası oldukça iyi. Çin, Sisi yönetiminin Mısır’da istikrarı sağlamasından memnun. Sisi geçtiğimiz yıl Çin’de düzenlenen 2. Dünya Savaşı zafer kutlamalarına katılmıştı.

Bazı Mısırlı analistlere göre Sisi, Çin’i rol model olarak görüyor. Bu nedenle Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiyi güçlendirmek istiyor. Çin’le ilk diplomatik ilişkisi olan Afrika ve Arap ülkesi olan Mısır 2016’yı da Çin kültürü yılı ilan etti.

Xi, Arap Birliği’nde konuştu

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi, Arap Birliği’nin merkezi olan Kahire’de üye ülke temsilcilerine seslendi. Arap Ligi Başkanı Nebil El Arabi, Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı olduğunun belirterek Arap ülkelerinin sorunlarını çözmede etkin bir rolü olabileceğinin altını çizdi. Çin’in tarafsızlığını koruyarak ortak değerler için çalışan bir ülke olduğunu da ekledi.

Xi, konuşmasında Ortadoğu’da Çin adına bir “temsilci” belirlemek veya bir boşluk doldurmak gibi bir niyetlerinin olmadığının belirterek “Herhangi bir etki alanı oluşturmak istemiyoruz. Çin ve Arap halklarının Orta Doğu’da barışı inşa etmesi, kalkınmayı sağlaması, sanayileşmeyi ilerletmesi, istikrarı savunması ve kültürel alışverişin sağlanması konusunda birbirlerini desteklemeleri gerekiyor.” dedi.

Filistin gündeminin atlanmaması gerektiğini vurgulayan Xi, Çin’in Filistin’e 7.6 milyon dolarlık yardım yapacağını da açıkladı. Çinli liderin konuşmasındaki “Filistin’in başkenti Doğu Kudüs” ifadesi ise dikkat çekti.

Xi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin, barış için öncelik atfettiği Suriye, Yemen, Ürdün, Lübnan ve Libya’ya da 35 milyon dolar insani yardımda bulunacağını söylerken “Arap coğrafyası ve Çin Halk Cumhuriyeti tarihsel olarak ipek yolu sayesinde birbirlerine bağlı. Bunun tekrar kurulması gerekiyor” dedi. Çinli lider Ortadoğu’nun sorunlarını kendi içinde çözmesi gerektiğini vurguladı.

Çin’in bölgedeki yatırımları

Çin’in Arap ülkelerine yapacağı diğer yardım ve yatırımların ise şu şekilde olacağı kaydedildi:

Ülkelerdeki polis gücü ve adalet kurumlarına 300 milyon dolar.

Sanayileşme için 15 milyar dolar.

Varolan sanayinin kapasitesini artırma, geliştirme ve işbirliği için 10 milyar dolar.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’a 20 milyar dolar müşterek yatırım.

İmtiyazlı kredi olarak 10 milyar dolar.

Çin Halk Cumhuriyeti ve Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 10 yıl öncesinde sadece 36.7 milyar dolarken 2014 yılında bu rakam 250 milyar dolara yükseldi.