Çin Devlet Başkanı'nın Çek Cumhuriyeti ziyareti olaylı başladı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in resmi ziyareti için gittiği Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag'da protestolar ve bayrak kavgaları ile karşılandı.

Çin Devlet Başkanı'nın Çek Cumhuriyeti ziyareti olaylı başladı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in resmi ziyareti için gittiği Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da protestolar ve bayrak kavgaları ile karşılandı.

Xi Jinping’in ziyareti nedeniyle sokaklara asılan Çin bayrakları siyah boyalar atılırken, Tibetli protestocular da Çin bayraklarını indirip Tibet bayrakları asmak istedi. Öte yandan Çek protestocular ile Xi Jinping’i karşılamaya gelen Çinliler arasında da gerginlik yaşandı.

Çek medyasına yansıyan haberlere göre, Çin’in Tibet politikasını protesto eden bir grup bayrakları indirip yerine Tibet bayrakları asmak isteyince polisler devreye girdi. Direklere tırmanan ve kendilerini zincirleyen eylemcilere güvenlik güçleri müdahale etti, 12 kişi gözaltına alındı. Ayrıca Xi Jinping’i karşılamak isteyen Çinli grup ile Çek protestocular arasında gerginlik çıktı. Protestocu grup, Çin’in insan halklarını ihlal ettiğinden dolayı bu eylemi düzenlediklerini ifade etti.

Bazı bayraklarsa bir gece öncesinden siyah boyalarla karalandı. Polis bu eylemi gerçekleştirenleri aradığını duyurdu.

Devlet başkanlarını karşılamak isteyen Çinli vatandaşlarla eylemciler arasındaki gerilimi ise güvenlik güçleri yatıştırdı.

Çinli lider Xi Jinping öğle saatlerinde Prag’a vardı. Devlet başkanı, iki günlük resmi ziyareti boyunca ekonomik işbirliği konularını mevkidaşı Milos Zeman ve ev sahibi yetkililerle görüşecek. İki ülke, 21 milyar dolarlık ticaret hacmini artırmayı hedefliyor.