Çin Devlet Başkanı Xi, Vietnam Komünist Partisi ile görüştü

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping VKP genel sekreteri Nguyen Phu Trong’u temsilen Hoang Binh Quan ile görüştü. İkili görüşmede ÇKP-VKP ilişkileri üzerinde duruldu.

Çin Devlet Başkanı Xi, Vietnam Komünist Partisi ile görüştü

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Vietnam Komünist Partisi (VKP) Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong’u temsilen Hoang Binh Quan ile görüştü. İkili görüşmede ÇKP-VKP ilişkileri üzerinde duruldu.

Quan geçtiğimiz ay VKP bir kez daha VKP Genel Sekreteri seçilen Trong’un mesajını Xi’ye iletti.

Mesajda Trong, aynı sistemle yönetilen iki ülkenin temel ortak çıkarlarda birbirlerini gözetmesi gerektiğini belirtti. İstikrarlı, devamlı ve karşılıklı bir ilişkinin iki ülkenin tarihsel sorumluluğu olduğunu belirten Trong, bu durumun iki ülke halkı için de uzun vadede olumlu bir gelişme olacağının altını çizdi. Güney Çin Denizi’nde son dönemde yükselen tansiyon ile ilgili olarak iki ülkenin de daha soğukkanlı olması gerektiğini söyledi.

Çin devlet başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Xi de Trongla benzer düşündüğünü, iki ülke arasındaki geleneksel bağın sağlamlaşması gerektiğini belirtti.

Quan tarafından bilgilendirilen Xi, VKP’nin 12. Kongresinden çıkan sonucu memnuniyetle karşıladığını ve VKP’nin geleneksel çizgisinden sapmamış olmasından memnun olduğunu söyledi. Ayrıca iki ülke ve iki parti arasında üst düzey görüşmelerin daha sık olması gerektiğinin de altını çizdi.