Çin'den tarihi Çek Cumhuriyeti ziyareti

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in, ikili ilişkileri canlandırması beklenen tarihî Çek Cumhuriyeti gezisi bugün itibariyle başlıyor.

Çin'den tarihi Çek Cumhuriyeti ziyareti

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in, ikili ilişkileri canlandırması beklenen tarihî Çek Cumhuriyeti gezisi bugün itibariyle başlıyor.

Xi’nin gezisi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana geçen 67 yılda Çin’den Çek Cumhuriyeti’ne veya eski Çekoslovakya’ya gerçekleşen cumhurbaşkanı düzeyinde ilk gezi olması nedeniyle özel anlam taşıyor.

Xi Jinping temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Milos Zeman ve Başbakan Bohuslav Sobotka ile görüşecek. Finans, havacılık ve sağlık alanlarında çok sayıda işbirliği anlaşmasının imzalanmasına tanıklık etmesi beklenen Xi, basın konferansına katılacak ve iş dünyasından temsilcilerle bir araya gelecek.

Ziyaretin önemini gösteren bir diğer ayrıntı ise Xi ile Milos Zeman arasındaki görüşmenin Prag’ın batısındaki Lany şatosunda gerçekleşecek olması. Çeklerin ilk kez bir yabancı lideri bu şatoda ağırlayacağı bildiriliyor.

Gezi öncesinde Pravo Daily gazetesinde Cumhurbaşkanı Xi’nin bir makalesi yayımlandı. Xi makalesinde, ikili ilişkilerin gelişmesini canlandırmak için ortak çaba harcayacaklarını kaydetti. Xi Jinping, “Bu ziyaret, hem Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında hem de Çin ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerde parlak bir yeni döneme işaret etmektedir” ifadesini kullandı.

Gezi kapsamında Çin ile Çek Cumhuriyeti arasında stratejik ortaklık kurulmasına ilişkin ortak deklarasyon imzalanması bekleniyor.

Çin, Çek Cumhuriyeti’nin ikinci büyük ticari ortağı. İki ülke arasında ticaret hacmi geçen yıl 11 milyar dolar olarak tespit edildi.

Geçtiğimiz Kasım ayında Çin ile Çek Cumhuriyeti arasında, Bir Kuşak-Bir Yol girişiminin inşasıyla ilgili bir anlayış muhtırası imzalanmıştı.

Çin’in Çek Cumhuriyeti’ne duyduğu ilgiyi uzmanlar, Çek Cumhuriyeti’nin Çin için Avrupa piyasasına açılan önemli kapılardan biri olduğunu belirtiyor. Çin’in Çek Cumhuriyeti’nin yanı sıra Slovakya, Macaristan ve Polonya’ya yapmakta olduğu yatırımlar, Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinin piyasalarına Çin şirketlerinin Doğu Avrupa’da ürettiği malların satışını artacağını tahmin etmek zor değil. Bu nedenlerle Çek Cumhuriyeti ziyareti Çin’in Avrupa pazarında etkisini artırması açısından oldukça önemli bir ziyaret olacak.

Xi, Çek Cumhuriyeti ziyaretinin ardından Washington’a geçerek 4. Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılacak.

Ziyaret süresince Xi Jinping’e Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Merkezi Politika Araştırma Ofisi Başkanı Wang Huning, Devlet Müşaviri Yang Jechi ve diğer ilgili yetkililer eşlik edecek.