Çin ve Almanya Dışişleri Bakanları Pekin'de buluştu

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Pekin'de 2. Çin-Almanya Dışişleri ve Güvenlik Stratejik Diyalogu'na katıldı.

Çin ve Almanya Dışişleri Bakanları Pekin'de buluştu

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Pekin’de 2. Çin-Almanya Dışişleri ve Güvenlik Stratejik Diyalogu’na katıldı.

G20 dönem başkanlığını üstlenen Çin ve gelecek yıl bu görevi devralacak Almanya, inovasyon, canlılık, etkileşim ve kapsayıcılık ilkeleri temelinde bir dünya ekonomisini ortaklaşa yaratmak için, karşılıklı destek ve koordinasyonu güçlendirerek, G20 ülkelerinin ekonomide yeni büyüme dinamikleri bulmasına katkıda bulunmayı kararlaştırdı.

İki taraf, madencilik alanında kalifiye eleman yetiştirilmesi, afetle mücadele, arama kurtarma gibi alanlarda Afganistan’la üç taraflı işbrliğinde fikir birliğine vardı. Ayrıca her iki ülke başta Suriye ve Afganistan olmak üzere tüm Orta Doğu’da barış ve istikrarın bir an önce sağlanması gerektiği konusunda ortak görüşlerini ilettiler.

Çin ile Avrupa arasında kurulması hedeflenen İpek Yolu ticaret yolu ile ilgili de görüşlerini bildiren bakanlar iki ülkenin bu konuyu yürütebilecek ve ileriye taşıyabilecek kapasitede olduğunu vurguladı.

İki taraf ayrıca çeşitli uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde de fikir alışverişinde bulundu. Wang Yi Çin’in Güney Çin Denizi sorunundaki tutumunu yineledi. Steinmeier ise konuya temkinli yaklaşırken çözüm için gereken ne varsa yapacaklarını belirtti.